Vlada je danes z odlokom podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev. Odlok bo začel veljati 22. decembra, nadzor na meji pa bo tako trajal do 22. junija 2024. Kot razlog za podaljšanje nadzora je vlada navedla poslabšanje varnosti na Bližnjem vzhodu in ogroženost zaradi terorizma.

Skrbijo jih varnostne razmere

Vlada je na današnji seji izdala odlok o podaljšanju ponovnega nadzora na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko, in sicer za šest mesecev, so po seji vlade sporočili z notranjega ministrstva. Sprejem skrajnih ukrepov za zagotovitev javnega reda in notranje varnosti zahtevajo poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu, pozivi terorističnih organizacij k izvedbi nasilnih dejanj v zahodnih državah, pa tudi nadaljevanje ruske invazije na Ukrajino, varnostna situacija v Afganistanu in nasilje v nekaterih afriških državah, so še zapisali v sporočilu.

Notranji minister Boštjan Poklukar je sicer že novembra napovedal, da bo Slovenija nazor na mejah podaljšala še za pol leta.

Slovenija je mejni nadzor uvedla 21. oktobra po odločitvi Italije o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo. Podobno kot Italija je tudi Slovenija tedaj med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

V zadnjem obdobju je stopnjo teroristične ogroženosti povišalo več držav članic EU, po oceni notranjega ministrstva pa lahko upoštevajoč načela schengenskega območja grožnja v eni članici predstavlja grožnjo celotnemu območju. Ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji medtem ostaja na tretji stopnji na petstopenjski lestvici, so še navedli.

Doslej je Slovenija nadzor na mejah izvajala po 28. členu schengenskega zakonika, novo podaljšanje nadzora pa bo temeljilo na podlagi 25. člena.

STA