Po anketi sodeč, so vprašani naklonjeni predčasnim volitvam.

V primeru, da bi se zgodilo, da bi bile volitve v državni zbor jutri, bi največ anketiranih, kar 18,2 odstotka, volilo SDS. Temu sledi stranka LMŠ, ki bi jo izbralo 16,3 vprašanih, na tretjem mestu pa sta z enakim odstotkom (7,9) SD in Levica.

Glede na anketo, med 28. januarjem in 3. februarjem na vzorcu 777 vprašanih, se je število neopredeljenih zmanjšalo, čeprav še ni jasno, ali bodo slovenski volivci v naslednjih mesecih izbirali novo sestavo parlamenta ali pa bodo obstoječi poslanci sestavili novo vlado, poroča RTV Slovenija.

Že v začetku januarja je 24,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne vedo, zdaj pa je neopredeljenih občutno manj, 14,5 odstotka. Najbolj se je podpora zvišala SDS-u (za pet odstotnih točk v primerjavi s prejšnjo anketo), sledi LMŠ, ki mu je tokratna anketa namerila dve odstotni točk več kot prejšnja, podpora pa se je malo zvišala tudi tretjeuvrščenima SD-ju in Levici.

LMŠ z več sedeži

SDS bi, če bi izločili neopredeljene, dosegel podobno podporo, kot jo je na volitvah pred slabima dvema letoma (25,7 odstotka), LMŠ pa bi osvojil več sedežev kot takrat (23 odstotkov), še kaže raziskava.

Poleg omenjenih bi se v parlament uvrstili še NSi, ki pa mu je podpora v primerjavi s prejšnjo anketo padla s slabih sedmih odstotkov na dobre štiri. SNS-u je anketa namerila za odtenek več kot v začetku januarja, in sicer 3,6, sledi SMC z 2,5 odstotka in DeSUS z 2,2.

Podpirajo se predčasne volitve

Vprašani so bolj kot oblikovanju nove vlade naklonjeni predčasnim volitvah – takih je 62 odstotkov vprašanih. 26,4 odstotka vprašanih je mnenja, da bi se morale stranke dogovoriti o novi vladi v aktualnem mandatu državnega zbora. 10,8 odstotka je neopredeljenih.

Predčasnim volitvam so bolj naklonjeni podporniki strank z levega političnega pola, medtem ko so podporniki strank z desnega pola po navedbah časopisa bolj naklonjeni dogovoru o novi koaliciji znotraj sedanje sestave državnega zbora.