Po uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko je promet najbolj gost na mejnem prehodu Pince, je danes pojasnil vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Borut Kocet. Tam so v nekaj več kot dveh mesecih policisti ugotovili več kot 130 nedovoljenih vstopov v državo, je še povedal na novinarski konferenci.

Poostren nadzor že dobra dva meseca

Vlada je pred dobrima dvema mesecema po izbruhu nasilja na Bližnjem vzhodu uvedla poostren nadzor na mejah. Ocenila je namreč, da obstaja povečano tveganje za teroristične napade na območju schengena, Evropske unije in Slovenije. Pomurski policisti opravljajo 24-urni nadzor na treh mejnih prehodih, in sicer v Pincah, Dolgi vasi in Petišovcih. Na preostalih mejnih prehodih poteka selektivni nadzor.

V času preverjanja so v 130.000 preverbah po policijskih in Interpolovih evidencah izsledili 220 oseb, ki imajo razpisane raznovrstne ukrepe, in 66 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop v Slovenijo, je povedal Kocet.

“V Pincah je bilo ugotovljenih več kot 130 nedovoljenih vstopov. Od tega so v desetih primerih sodelovali t. i. spremljevalci, ki nedovoljene vstope zlorabljajo za svoje namene,” je dejal Kocet.

Doslej niso izsledili potencialno nevarnih oseb

Policisti ugotavljajo tudi pogoste kršitve s področja varnosti cestnega prometa in kršitve zakona o tujcih. Teh je bilo ugotovljenih okoli 260. Niso pa doslej izsledili potencialno nevarnih oseb.

Tovrsten nadzor bo policija izvajala do 21. decembra, nato pa se bo metoda dela nekoliko spremenila. “Predvidoma se na kontrolni točki Pince metoda dela ne bo spremenila. Zelo verjetno pa se bo na ostalih lokacijah, verjetno v obliki občasnega nadzora,” je danes v Pincah še napovedal vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.