Pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan je bilo po neuradnih informacijah zaradi groženj odrejeno policijsko varovanje, je poročal POP TV. Po informacijah Siola pa so bili groženj deležni tudi nekateri drugi vpleteni v ozadje posla.

Januarja se je zgodilo več incidentov, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih v omenjeni posel oz. ozadje posla. S pravosodnega ministrstva so za Siol sporočili, da je bila ministrica konec januarja letos pisno obveščena o dveh tovrstnih incidentih, podrobnosti pa zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo komentirati.

Po njihovih podatkih naj bi ministrica zadevo takoj predala pristojni notranji službi ministrstva, pošiljatelju, ki jo je obvestil o incidentih, pa je predlagala, naj družini podata prijavo na policijo. Odgovor pošiljatelja obvestila je bil, naj ministrica v prihodnje odločanje o ukrepih prepusti družinam in naj jih z lastnim ukrepanjem ne izpostavlja po nepotrebnem.

Afera velikih razsežnosti

Afera sodne stavbe, ki je izbruhnila po razkritju, da je ministrstvo za pravosodje konec lanskega leta za 7,7 milijona evrov kupilo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, da bi tja preselili tri sodišča, je dobila širše razsežnosti tudi na političnem parketu. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Predsedstvo SD je ministrico v ponedeljek pozvalo k odstopu, premierja pa, da naj njihovo odločitev spoštuje. Pri tem še vedno vztrajajo, v nasprotnem primeru pa se bodo po besedah predsednice SD Tanje Fajon v koaliciji morali pogovoriti "o zaupanju". Golob pa na drugi strani vztraja, da mora pred odločitvijo o politični usodi Švarc Pipan glede na hude očitke prejeti več informacij, zato dodatna pojasnila zahteva tako od stranke SD kot od ministrice. Po podatkih TV Slovenija naj bi se premier in pravosodna ministrica sestala tudi danes popoldne, vendar premier odločitve o tem, da bi jo pozval k odstopu, še ni sprejel.