OKS, ki je organiziral prireditev, na kateri so bili gostje brez mask, navaja, da so sledili navodilom NIJZ. Ta pa opozarja, da bi moral uporabo mask tudi nadzirati.

Kot smo danes že poročali je Alenka Bratušek pozvala ministrico za šolstvo k odstopu zaradi nenošenja mask in držanja predpisane razdalje na včerajšnji prireditvi, ki jo je prenašala TVSLO. Več lahko preberete TUKAJ.

Organizatorji so sledili navodilom NIJZ

OKS, ki je organiziral prireditev, na kateri so bili gostje brez mask, navaja, da so sledili navodilom NIJZ. Ta pa opozarja, da bi moral uporabo mask tudi nadzirati. Premier Janez Janša je izpostavil, da je nošenje maske v zaprtih javnih prostorih obvezno. Šolska ministrica Simona Kustec, ki je bila med gosti, se je za svoje ravnanje že opravičila.

Na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) so za STA zatrdili, da so dobrodelno javno prireditev, na kateri je bilo 140 ljudi, v ponedeljek zvečer organizirali skladno s priporočili in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pridobili so tako soglasje NIJZ v skladu z odlokom o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi kot tudi soglasje policije. Kot organizatorji so za dogodek vodili listo prisotnih, ob vhodu na dogodek so informacijske table obveščale o primerni medsebojni razdalji in higieni kašlja, vsebovale pa so tudi splošna pravila za preprečitev širjenja okužb.

Kot organizatorji so za dogodek vodili listo prisotnih, ob vhodu na dogodek so informacijske table obveščale o primerni medsebojni razdalji in higieni kašlja, vsebovale pa so tudi splošna pravila za preprečitev širjenja okužb.

Udeleženci večera, med katerimi je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, so bili po zagotovilih prirediteljev natančno seznanjeni s pravili vedenja. Do prihoda v dvorano so vsi nosili zaščitne maskah, ob vstopu v dvorano pa so jih sneli. Sedežni red je bil po njihovih navedbah vnaprej določen, sedeži pa so bili razvrščeni ob upoštevanju zadostne razdalje dveh metrov. Bližje skupaj so lahko sedeli le člani istega gospodinjstva. Iz tujine je pripotovalo 32 gostov, njihovi testi na covid-19, ki niso bili starejši od 48 ur, pa so bili negativni, so poudarili.

Direktor NIJZ Milan Krek je medtem za STA poudaril, da bi moral organizator nadzorovati uporabo mask na prireditvi. “Ni dovolj, da samo pove, kako se je treba vesti,” je dejal. Prireditev se po njegovih besedah sploh ne bi smela odvijati, dokler si navzoči ne bi namestili mask.

Spomnil je na odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki je začel veljati v soboto in določa, da so v zaprtih javnih prostorih maske z nekaj izjemami obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo.

Zdaj je po Krekovih besedah na vrsti zdravstvena inšpekcija, da ukrepa. Razpolaga namreč z vsemi mnenji NIJZ.

Predsednik vlade Janša pa je na Twitterju zapisal, da je razumljivo, da med večerjo ne moreš imeti maske. Vendar pa je vlada v sklepih s 17. septembra resno priporočila, naj se ob oz. po javnih dogodkih ne organizirajo zakuske. Za upoštevanje pravil so odgovorni organizatorji prireditev, je izpostavil.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je na svoji Facebook strani izrazila obžalovanje, ker na dogodku ni nosila zaščitne maske. Vendar je organizator po njenih besedah zagotovil, da so upoštevali priporočila in navodila NIJZ, je dodala. Iz zaščitnih razlogov pa se bo preventivno testirala na covid-19, je še zapisala.

Spoštovani državljanke in državljani,

iskreno se opravičujem in mi je žal, ker na včerajšnjem dogodku nisem nosila…

Objavil/a Dr. Simona Kustec dne Torek, 22. september 2020

V opoziciji so zaradi neuporabe maske ostri do nje. V SAB, Levici in LMŠ menijo, da bi morala odstopiti.

STA