Slovenija

Mesec danes na posvet o novi višini minimalne plače

Uredništvo , 19.01.24 ob 11:43

Minister za delo Luka Mesec se bo danes s socialnimi partnerji posvetoval o novi višini minimalne plače.

Mesec danes na posvet o novi višini minimalne plače

Minister za delo Luka Mesec se bo danes s socialnimi partnerji posvetoval o novi višini minimalne plače, ki zdaj znaša 1.203 evrov bruto, poroča Radio Slovenija. Ob zvišanju za 7,5 odstotka si sindikati prizadevajo tudi za izenačitev osnovne plače z minimalno. Delodajalska združenja medtem menijo, da zvišanje minimalne plače ne bi smelo biti višje od 4,2 odstotka.

Veliko osnovnih plač pod minimalno ravnjo

Če bi minister za delo Luka Mesec upošteval zakonski minimum in pričakovanja delodajalskih združenj, bi se zvišala za 50 evrov bruto, če bi upošteval sindikate, pa bi se bruto minimalna plača zvišala za 90 evrov, navaja medij.

Število prejemnikov minimalne plače ni znano, vendar pa je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič za medij poudarila, da je v državi veliko osnovnih plač pod minimalno ravnjo. Ko je osnovna plača nižja od minimalne, morajo delodajalci zaposlenim doplačevati razliko do minimalne plače. Enako počne, ko je v vlogi delodajalca, tudi država. Poleg tega je na osnovno plačo vezana višina dodatkov. Nižja je osnovna plača, nižji so dodatki.