Mateja Logar je povedala, da se bo z večjo dostopnostjo cepiva prebolela bolezen covid-19 umaknila s seznama “ugodnosti” za prečkanje meja. Mnogi ljudje bi se namreč “radi čimprej okužili”, da bi dobili ustrezna potrdila za lažje prehajanje meja.

Včeraj je bilo opravljenih 1484 PCR testiranj in 5850 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 287 novih okužb. 7-dnevna incidenci na nivoju države znaša 301. Najvišja je v Primorsko-notranjski in Savinjski regiji, najnižja pa v Posavski in Obalno-kraški.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je na novinarski konferenci dejala, da lahko z zmernim optimizmom rečemo, da se je eksponentna rast novih okužb ustavila, a to ne pomeni, da ne potrebujemo več ukrepov. Še vedno namreč narašča število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego. Veliko število ukrepov iz oranžne faze se je zdaj premaknilo v rdečo fazo, kar pomeni, da lahko sedaj izvajamo bistveno več aktivnosti, športnih dejavnosti, storitvenih dejavnosti.

Tudi goljufanja za potrdila

Dotaknila se je tudi neenakosti glede cepljenja, predvsem glede dopustov. Sedaj lahko namreč tisti, ki so covid že preboleli, potujejo z manj omejitvami kot tisti, ki bolezni še niso preboleli, kar je na nek način nepravično. Opažajo, da se mnogi ljudje želijo na vsak način okužiti in tudi goljufajo, da bi dobili potrdila, ki bi jim omogočila lažja potovanja oziroma prehajanje meja, je dodala Logarjeva. Povedala je, da se bo z večjo dostopnostjo cepiva prebolela bolezen covid-19 umaknila s seznama ‘ugodnosti’ za prečkanje meja.