Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je danes nanizal nekaj napotkov za potovanja in počitnice v tujini.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je danes povedal, da so pred cepilnimi centri znova čakalne vrste: “Ponovno se vrača nazaj želja po cepljenju.” Upa, da ljudje razumejo, da je edina in najboljša zaščita pred okužbo z novim koronavirisom cepljenje.

“Zdaj več ni vprašanje, ali smo v četrtem valu ali nismo, ampak bolj vprašanje, kako hiter bo in v kakšni meri nas bo zajel,” je opozoril Krek. Kot pravi, izbruhe sedaj obvladujejo, saj imajo dovolj epidemiologov, da stopijo v stik z vsemi okuženimi in visoko tveganimi stiki, ampak je v tem trenutku bolj pomembno, da se vsi dejansko držijo pravil karantene in izolacije.

Na voljo imamo tri ukrepe

Glede na delež cepljenih in prebolevnikov je po Krekovih besedah v državi dosti imunih ljudi, ki držijo statistiko na nižji ravni, kot bi bilo sicer. “Če bi različica delta prišla v necepljeno populacijo, bi bila situacija precej grda,” je še povedal.

Če se bodo epidemiološke razmere zaostrile, bo po Krekovih besedah treba sprejemati ukrepe: “Za obvladovanje epidemije imamo na voljo tri ukrepe, to so držanje razdalje in vsi preventivni ukrepi, cepljenje in zapiranje družbe. Četrtega ni.”

Prvi mož NIJZ je opozoril tudi na vnose virusa iz rizičnih držav – v dveh skupinah maturantov, ki sta letovali v Španiji, je bilo več kot 200 okuženih, v prejšnjem tednu je iz Hrvaške v Slovenijo prišlo več kot 40 okužb. Napoveduje, da bomo imeli v Sloveniji v naslednjih tednih povečano število vnosov okužb.

S počitnic vsaj 10 dni pred začetkom pouka

Krek je pozval vse starše, ki bodo s svojimi otroki dopustovali v prihodnjih tednih, naj se vrnejo vsaj 10 dni pred začetkom pouka. Nato pa naj se otroci do šole ne družijo s sovrstniki, predvsem pa ne s starimi starši. V tem času do začetka šole se namreč lahko izkaže, če so se na dopustu okužili.

Opozoril je, da so potovanja bistveno bolj resna in nevarna, kot so bila nekoč, z različico delta pa še toliko bolj. Vsem, ki dopustujejo v tujini, svetuje, naj spremljajo epidemiološko stanje v državi in če postane rdeča cona, naj se vrnejo v Slovenijo in naj ne čakajo, da se tam okužijo. Ker če se okužijo, bodo morali okužbo preživeti v tujini, po potrebi se bodo morali tudi tam zdraviti, zaradi česar morajo imeti sklenjeno zavarovanje za tujino, prav tako se lahko vmes spremenijo vstopni pogoji.

Koliko zaposlenih na NIJZ je cepljenih?

Krek je razkril, da se je v ambulantah NIJZ cepilo 330 oziroma 55 odstotkov njihovih zaposlenih, od tega so cepljeni vsi epidemiologi. Poleg tega so se nekateri zaposleni cepili tudi v cepilnih centrih, saj je NIJZ na začetku cepljenja lahko cepil le omejen krog ljudi. Točnega podatka, koliko zaposlenih na NIJZ je cepljenih, Krek tako nima, poroča STA.

Krek je komentiral izsledke raziskave Si-panda o vplivu epidemije covida-19 na življenje, ki jo je v torek objavil NIJZ. Po raziskavi se delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti, giblje od 27,5 do 32,1 odstotka. Krek je v današnji izjavi medijem poudaril, da so raziskavo izvedli v začetku junija, ljudje pa imajo danes druge informacije, nanje zlasti vpliva različica delta, ki je bolj kužna, terja več hospitalizacij in večjo smrtnost.