Pregled meteornega sistema bodo v Marjetici Koper zaključili predvidoma v desetih dneh.

Kopališče v Žusterni ostaja zaprto, čeprav so zadnje analize vzorcev vode na območju kopališča boljše, so danes za STA pojasnili v Marjetici Koper. Preko konca tedna so sicer mehansko odstranili nasip usedlin pred hudournikom, kar predstavlja korak v akcijskem načrtu sanacije nastale situacije.

Rešujejo korak za korakom

»Sistemsko rešujemo korak za korakom, da bi natančno izolirali vir onesnaženja,« so še navedli v koprskem komunalnem podjetju. Kot so spomnili, so sicer s fizično pregrado pred meteornim izpustom oz. hudournikom izključili možnosti, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu, kjer so bile začetne težave. Pregled meteornega sistema bodo sicer zaključili predvidoma v desetih dneh.

Rdečo zastavo so dvignili 2. avgusta

Kopališče v Žusterni tako ostaja zaprto zaradi fekalnega onesnaženja že deset dni. Rdečo zastavo so namreč dvignili 2. avgusta. V vmesnem času so prejšnji četrtek ukrep za nekaj ur preklicali, saj so analize tedaj pokazale, da je voda spet primerna za kopanje. Prav zaradi nihanja rezultatov meritev so se v Marjetici odločili za zajezitev hudournika. Do zdaj tako še ni jasno, kateri je (glavni) vir onesnaženja.