Na novinarski konferenca po seji vlade, sta sodelovala podpredsednik vlade Matej Arčon in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Predstavila pa sta odločitve, sprejete na današnji seji. Med drugim so govorili o pokojninski reformi in popoplavni obnovi. 

Pokojninska reforma bo ukrepe razdelila do leta 2035

Pod točko interno so danes obravnavali izhodišča in imenovali ustrezno usklajevalno skupino, ki bo uskladila dokončna stališča, saj si želijo drugačnega načina dela. "Edino, kar lahko povem je to, da se v luči pokojninske reforme delovna doba ne bo spreminjala," je dejal Matej Arčon. Minister Luka Mesec je kasneje predstavil napredek na tem področju.

"V scenariju je to, da 40 let dela ostaja dovolj in tako tudi bo, ko reformo končano."

Poudaril je, da ima reforma tri glavne cilje: vzdržnost, dostojnost, preglednost. "Vzdržnost predvsem pomeni, da bo sistem zdržal javno finančno krizo in, da se lahko na to, da bomo pokojnine imeli, zanesemo. Pokojninska reforma trdi, da ne bo nihče, ki izpolni pogoje za pokojnino, živel pod pragom revščine," je poudaril. Dodal je tudi, da bo reforma ukrepe razporedila do leta 2035. Nič drastičnega se ne bo spremenilo naslednje leto, saj se bo vse dogajalo postopoma. "Ukrepi se bodo dogajali sočasno, da s tem pridobimo bolj robusten sistem."

Vsebine ni želel komentirati

"S to reformo predvidevamo scenarij za naslednje desetletje. V prvi fazi se bomo s socialnimi partnerji uskladili, potem sledi socialni dialog v drugi polovici tega leta. V začetku naslednjega leta pa bo reforma končana," je zaključil Mesec.

Same vsebine pokojninske reforme na današnji novinarski konferenci ni želel komentirati