Slovenija

Konec tedna bo naše kraje zajel drugi vročinski val

Uredništvo , 05.07.23 ob 12:21

Od petka naprej prihaja daljše obdobje stabilnega vremena.

Konec tedna bo naše kraje zajel drugi vročinski val

Bliža se obdobje, ki je običajno pri nas najbolj vroče. Nad Severno Afriko že poročajo o zelo toplih temperaturnih anomalijah, ki se bodo konec tedna preselile v Sredozemlje in nad večji del Zahodne in Srednje Evrope.

”Pri nas se bo drugi letošnji vročinski val začel v soboto, najprej na Primorskem, v nedeljo pa tudi drugod. V začetku tedna pričakujemo temperature večinoma med 30 °C in 35 °C,” zapišejo na ciklon.si. V drugi polovici naslednjega tedna nas bi lahko dosegla oslabljena vremenska fronta, ki bi lahko prinesla nekaj spremenljivosti. Zaradi vlažnih tal in saharskega peska, ki je že pri prvem vročinskem valu precej znižal temperaturo, ekstremnih temperatur vsaj v naslednjem tednu ni pričakovati.

V Mariboru se bodo najvišje temperature gibale od 27 do 32 stopinj Celzija. Najbolj vroča dneva naslednjega tedna bosta torek in četrtek.

Vrača se tudi vremenski pojav El Niño

Svetovna meteorološka organizacija je prav danes sporočila, da se je letos vrnil tudi vremenski pojav El Niño, ki bo še povečal globalne temperature v naslednjih devetih do 12 mesecih. El Niño je naravni pojav, povezan s segrevanjem temperature površinskih plasti vode osrednjega in vzhodnega dela Tihega oceana ob ekvatorju.

Značilno je, da povzroči več padavin v nekaterih delih Južne Amerike, na jugu ZDA, na Afriškem rogu in v srednji Aziji. Po drugi strani pa lahko povzroči hudo sušo v Avstraliji, Indoneziji, nekaterih delih južne Azije ter v srednji Ameriki.

“Začetek El Nina bo močno povečal verjetnost podiranja temperaturnih rekordov in sprožil bolj ekstremno vročino v mnogih delih sveta in v oceanu,” je dejal generalni sekretar WMO Petteri Taalas in posvaril, da je napoved El Nina znak vladam po vsem svetu, da se pripravijo na omejevanje njegovih posledic na zdravje ljudi, ekosisteme in gospodarstva.