V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vlado pozivajo, da se resno usede za mizo in začne izpolnjevati že dane zaveze. Kot je v izjavi opozoril podpredsednik sindikata Milenko Stanković, vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev.

Reševanje stavkovnih zahtev se še sploh ni začelo

Fides je z vladno stranjo ob današnjem začetku stavke zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica oz. sklenitve stavkovnega sporazuma, danes znova sedel za pogajalsko mizo.

"Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči delavcem v zdravstvu, bolnikom in vsem ostalim prebivalcem, ker se reševanje stavkovnih zahtev sploh še ni začelo," pa sporočajo iz Fidesa. Stanković je dejal, da se je to videlo tudi danes, saj vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev.

Poudaril je, da zahtevajo zgolj to, da se izvrši, kar je vlada podpisala pred letom in pol in objavila v uradnem listu 28. oktobra predlani, to pa je oblikovanje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike.

Odlašanje pospešuje razgradnjo javnega zdravstvenega sistema, poudarjajo v Fidesu. Kot navajajo, to dokazujejo vsakodnevni odhodi zdravstvenih delavcev iz javnega sistema. Zato vlado pozivajo, "da se resno usede in začne izpolnjevati že dane zaveze".

Predvidoma jutri nadaljevanje pogajanj

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom sicer dejal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. "Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri," je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev pa tudi Kordež ni želel odgovarjati.

Vlada je sicer v nedeljo Fides ponovno pozvala, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje pogajanja. V Fidesu pa so prepričani, da se vlada spreneveda, poroča STA.

To sporočajo iz Maribora

Stavki so se pridružili tudi člani sindikata Fides v mariborskem zdravstvenem domu. Njihova predstavnica Maja Arzenšek je za STA povedala, da zdravniki danes kljub temu opravljajo svoje delo kot prej. "Bistvenih razlik danes ni, se pa dogovarjamo, kako naprej v primeru, da bo stavka trajala in se zaostrovala. V tem trenutku tako ni prišlo do večjih odpovedi obravnav. Če bo v prihodnje do tega prišlo, pa bodo bolniki obveščeni," je dejala. Shoda stavkajočih danes niso imeli, je pa predviden interni sestanek, na katerem se bodo dogovorili glede nadaljnjega ravnanja.

"Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena in da smo tu zaradi bolnikov," medtem sporočajo iz UKC Maribor. O odpovedi terminov ambulantnih pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni, dodajajo.

Stavki se po besedah predstavnika zdravniškega sindikata Fides v tem zavodu Borisa Rižnarja pridružujejo skoraj vsi člani Fidesa v UKC Maribor. Ta ima tam okoli 180 članov. "Ob 8. uri smo imeli v sejni sobi kirurške stolpnice zbor stavkajočih in podpornikov stavke. Bila je kar dobra udeležba, po zboru pa smo odšli v operacijske dvorane in ambulante opraviti svojo dolžnost, v skladu z zakonom o stavki," je povedal za STA.

Po njegovih besedah je eden glavnih ciljev prizadevanj za ureditev plačnega sistema to, da se ustavi odhajanje kadrov iz zdravstva, "ki že ogroža delovanje sistema". "Ni namen prizadeti uporabnikov, ampak spodbuditi vlado k bolj resnim pogajanjem. Vlada je tudi po ustavi dolžna zagotavljati takšen zdravstveni sistem, ki je učinkovit. To lahko doseže le v sodelovanju s predstavniškimi organizacijami tistih, ki še vztrajamo v tem sistemu in vidimo, kaj je narobe in kaj in kako bi se dalo izboljšati," je dejal.