Eden izmed treh lanskih novomašnikov v Sloveniji je bil Mariborčan Klemen Gartner iz župnije Sveti Križ nad Mariborom, ki spada v Krajevno skupnost Bresternica – Gaj in je v soupravi Župnije Kamnica. V duhovnika je bil posvečen 29. junija v mariborski stolnici, na praznik svetih apostolov Petra in Pavla, novo mašo je imel 9. julija v domači župniji na Svetem Križu. Je duhovni asistent Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer poučuje vero in kulturo na Škofijski gimnaziji Maribor. Ob nedeljah občasno pomaga na Župniji Maribor Pobrežje. 

Letos predvidoma štrije novomašniki 

Kako bo pa z letošnjimi novomašniki? Dr. Gabriel Kavčič, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, nam je povedal, da letos predvidevajo, da bomo imeli v Sloveniji štiri novomašnike. Dva prihajata iz koprske škofije (Mel Kovic iz Mirna in Luka Jesenko iz Godoviča), eden iz ljubljanske nadškofije (Matjaž Venta iz Doba), imamo pa še enega salezijanca (Gregor Markelc iz Šentruperta na Dolenjskem). Stari so 24, 25, 28 in 43 let. Mašniško posvečenje bodo prejeli letos junija, natančni datumi še niso določeni. 

V bogoslovju so trije mariborski bogoslovci

Ker Štajerska letos ostaja brez novomašnika, nas je zanimalo, koliko Štajercev pa je vpisanih na študij bogoslovja in kdaj ga bodo predvidoma zaključili. "Trenutno so v bogoslovju trije mariborski bogoslovci, dva celjska in dva prekmurska. Nove maše bodo predvidoma čez dve, tri, štiri leta," so nam odgovorili s Slovenske škofovske konference. 

Število novomašnikov v Sloveniji sicer zadnja leta upada. Leta 2015 smo jih imeli 12, v naslednjih letih štirinajst, štiri, dvajset, šest, sedem, sedem, štiri, lansko leto tri in letos predvidoma štiri.