V SD pričakujejo, da bo premier Robert Golob v DZ poslal predlog za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, je dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. Če se premier za ta korak ne bo odločil, pa se bo moralo vnovič sestati vodstvo SD, saj bi to pomenilo, da nekateri ne zaupajo presoji SD, je ocenil gospodarski minister Matjaž Han.

V SD so ji podporo že odrekli

Ministrica Švarc Pipan je namreč pred današnjo sejo vlade dejala, da sicer prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti. A če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo, je prepričana. Zadnjo besedo bo imel predsednik vlade, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala.

V SD, kjer so ji podporo že odrekli in jo v ponedeljek pozvali k odstopu, pričakujejo, da bo premier sledil odločitvi koalicijske partnerice in predlagal razrešitev ministrice. "Socialni demokrati smo svojo odločitev sprejeli, zdaj je na potezi predsednik vlade, ki predvidevam, da bo po seji vlade tudi komentiral svojo odločitev," je po usklajevanjih koalicije pred sejo vlade dejal vodja poslancev SD Prednik.

Politično odgovorna zaradi podpisa

Da je bil signal stranke, ki je ministrico tudi predlagala na to funkcijo, dan, je ob prihodu na sejo vlade poudaril tudi gospodarski minister Matjaž Han.

"Kar se tiče korupcije, sem tudi jaz zaskrbljen, ampak to ne morem jaz, ne ministrica, pa tudi ne predsednik vlade ugotoviti. To lahko ugotovijo pristojne institucije. Glede na to, da je prišlo do podpisa ministra, pa je ta verjetno politično odgovoren," je dejal Han. Ministrica Švarc Pipan je namreč danes dejala, da se vse bolj kaže, da je šlo pri omenjenem poslu za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Pri tem je prst uperil v posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD, med drugim generalnega sekretarja Klemna Žiberta.

"To so resne obtožbe," meni Han, ki je poudaril, da se generalni sekretarji vseh treh koalicijskih strank vsak teden sestajajo na političnih, kadrovskih in programskih usklajevanjih. "Se pravi se vsi načelno vpletajo. A kazati s prstom na druge, na sebe pa nič, prevzeti nobene odgovornosti, pa je zame zavržno dejanje," je bil oster Han.

Ugotavljanje odgovornosti je tako po njegovih besedah na pristojnih organih. Če bo krivda na kom iz SD, pa bo predsedstvo sprejelo sklep, kot v primeru ministrice Švarc Pipan, je zatrdil.

Fajonova ostro nad ministrico

Kritična do ministrice je bila ob odhodu s seje vlade tudi predsednica SD Tanja Fajon. Ministričine obtožbe po njenih besedah presegajo vse mere dobrega okusa. "Kar ministrica s svojimi izjavami počne, da kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, da manipulira in tudi laže, sem globoko razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena," je poudarila. Ob tem je zavrnila tudi očitke, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. "Ali je to edina laž, ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke," je dejala Fajon.

O izključitvi Švarc Pipan iz stranke po njenih besedah za zdaj niso govorili, a je zaradi dogajanj v stranki veliko razburjenja in razočaranja nad današnjimi izjavami ministrice, je dejala Fajon. Tako ne izključuje možnosti, da bi kdo podal tudi predlog za izključitev Švarc Pipan iz stranke.

Tako predsednica SD kot Han sta sicer poudarila, da ni na stranki ugotavljanje krivdne odgovornosti, ta je na pristojnih organih. Če bo krivda na kom iz SD, pa bo predsedstvo sprejelo sklep, kot v primeru ministrice Švarc Pipan, je zatrdil Han.

Odločitev na premierju

V vsakem primeru pa je po Hanovi oceni odločitev zdaj na predsedniku vlade, da sprejme odločitev koalicijskega partnerja, da je na mestu odhod Švarc Pipan z ministrskega položaja. Kot je ob tem spomnil, je namreč tudi predsedstvo SD tisto, ki potrjuje ministrske kandidate stranke pred vstopom v vlado. "Predsedstva SD ne bi podcenjeval," je ob tem poudaril.

Kaj sledi, če se premier na bo odločil za razrešitev ministrice, in ji bo obstoj na tej funkciji omogočil vsaj do interpelacije, ki jo je vložila SDS, Han ni želel komentirati. Ocenil je, da gre v takšnem primeru za politično odgovornost vseh. Na vprašanje, ali bi tako bili na pragu koalicijske krize, pa je odvrnil: "Verjetno".

STA