Predsednica SD Tanja Fajon je v izjavi v DZ dejala, da si v stranki skupaj z njihovo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan želijo, da se razjasnijo vse okoliščine, vsa dejstva v zvezi s spornim nakupom sodne stavbe na Litijski cesti. "Če so bile nepravilnosti, bomo potem odločno ukrepali. Nihče nima pri nas bianco zaupanja," je dejala.

Današnja odločitev je bila skupna

"Vsi si seveda želimo skupaj z ministrico zaščititi javni interes, nihče nima bianco zaupanja pri nas vnaprej, tudi posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu. Zato, ko bomo imeli vsa ta dejstva, okoliščine dodatno pojasnjene, se bomo v stranki odločali, kako naprej. Če so se nepravilnosti dogajale, potem bomo seveda na podlagi tega ukrepali, sporočili in ve se, kaj sledi," je dejala Fajon po današnjem sestanku vodstva stranke, na katerem pa ministrice ni bilo.

Na vprašanje o informacijah, da naj bi poslanci ministrici sprva podporo odrekli, pa je Fajon dejala, da je bila današnja odločitev skupna. Vodstvo stranke je imelo s poslansko skupino pogovor in "tudi poslanska skupina, tako kot vodstvo stranke, kot ministri, vsi skupaj želijo vedeti dejstva", saj vsak dan prihajajo na dan nova. "Poslanci zelo upravičeno pričakujejo dejstva in tudi ta pogovor bo opravljen," je dodala na vprašanje, ali so se poslanci z ministrico na to temo že srečali. Sama pa da se z ministrico ves čas pogovarja in ji je ves čas na voljo za odgovore.

Na ministrico v zadnjih dneh namreč letijo očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, Zadevo preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča.

 "To je zagotovo odgovornost, ki se je Socialni demokrati zavedamo"

Fajon je tako dejala, da torej nihče še nima vseh odgovorov, tudi ministrica ne, zato je za zaščito javnega interesa bistveno, da dobijo več pojasnil. "To je zagotovo odgovornost, ki se je Socialni demokrati zavedamo," je zatrdila in dodala, da je "verjetno najlažje za ministra, da odstopi".

Ministrica napoveduje tudi še preiskavo podobnih poslov, ki so v preteklosti potekali na ministrstvu. Fajon je ob tem dejala, da tudi sama osebno vedno podpira preiskave v sume "in da se razišče odgovornost v vsakem primeru". Na za zdaj izraženo podporo stranke se bo po informacijah STA ministrica Švarc Pipan odzvala še danes.

STA