Za nami so novoletni prazniki, še vedno pa smo globoko v zimskem času, na kar ob višjih dnevnih temperaturah velikokrat pozabimo. Ker marsikaterega vrtičkarja že vleče k opravilom na vrtu, smo pri Miši Pušenjak, specialistki za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, preverili, kaj lahko v januarju postorimo na vrtu. 

Vrt naj čez zimo počiva, drugače pa je v rastlinjakih 

Kot pravi sogovornica, vrt na prostem pustimo počivati, seveda pa z njega pobiramo zelenjavo, ki smo jo tam pustili čez zimo (motovilec, solato, radič, brstični in listnati ohrovt, ...). Ob tem velja opozorilo, da po mokri zemlji hodimo čim manj. 

Drugače je v rastlinjakih. Tam lahko januarja posejemo korenček, motovilec, špinačo, mesečno redkvico, grah in bob, posadimo pa lahko solato letnih sort, seveda, če smo decembra vzgojili njene sadike. Če sadik nimamo, lahko v rastlinjaku solato tudi posejemo. Miša Pušenjak sicer priporoča, da s setvijo, če v rastlinjakih nimamo možnosti gretja, počkamo še vsaj toliko časa, da bo za nami mrzli val, ki ga vremenoslovci napovedujejo od nedelje naprej ."Če sije sonce, je v rastlinjakih zelo toplo. Drugače pa bo v času mrzlega vala, ko se bodo nočne temperature spustile precej nizko, posledično bo mrzlo tudi v malih rastlinjakih in kaljenje rastlin bo ustavljeno."