Slovenija

Je tudi vaše rastlinje že zacvetelo? Tako ga lahko zaščitite pred mrazom

Pija Ferk, 12.01.24 ob 03:20

So tudi vaše rastline že zacvetele? Vas zanima, kako učinkovito zaščititi rastlinje pred mrazom ali prehitrim cvetenjem?

Je tudi vaše rastlinje že zacvetelo? Tako ga lahko zaščitite pred mrazom

V zadnjih letih se je pojav toplenja pozimi izkazal kot izziv za mnoge vrtnarje, saj rastline začnejo cveteti v neprimernem obdobju. Kako se torej lahko ljudje pripravijo na ta nenavaden pojav in kako učinkovito zaščititi rastlinje pred mrazom ali prehitrim cvetenjem?

Zaščitite rastlinje pred mrazom

Pogovarjali smo se s Semenarno Ljubljana. Sporočili so nam, da: "Največ težav pri pozebah v zadnjih letih opažamo predvsem pri sadnem drevju, zlasti zaradi poznih spomladanskih pozeb, ko je v rastlinah že veliko sokov, in so rastline v fazah cvetenja."

"Ena od učinkovitih rešitev je uporaba ekološko sprejemljivih aminokislin, ki preprečujejo poškodbe celic zaradi nizkih temperatur. Škropljenje izvedemo dan pred napovedano pozebo. Druga možnost je, da spodnji del debla premažemo z apnom, ki z belo barvo odseva svetlobo, podaljšuje in obdobje mirovanja rastlin," razložijo iz Semenarne Ljubljana.

Poleg tega je možno učinkovito posredovati tudi s pokrivanjem ali zastiranjem, kjer je to izvedljivo. "Za zastiranje se lahko uporabi slama, listje ali smrekove veje. Ta način zaščite se pogosto uporablja na vrtnicah, ameriških borovnicah in drugih nižjih okrasnih rastlinah," objasnijo.

Za večje rastline pa priporočajo uporabo zimskih agrokoprenov svetle barve, ki omogočajo normalno dihanje rastlin in hkrati nudijo učinkovito zaščito pred mrazom.