Slovenija

Inženirka leta 2023 je Ljupka Vrteva iz družbe Petrol

Uredništvo , 16.01.24 ob 20:53

Priznanje je prejela na nocojšnji slavnostni razglasitvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Inženirka leta 2023 je Ljupka Vrteva iz družbe Petrol
Vir: Twitter

Prejemnica naziva inženirka leta 2023 je Ljupka Vrteva, magistrica inženirka strojništva, razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol. Priznanje je prejela na nocojšnji slavnostni razglasitvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Na inženirsko pot jo je popeljala domišljija 

Ljubka Vrteva je že kot otrok veliko ustvarjala, predvsem pa je svojo domišljijo želela pretvoriti v nekaj, kar je vidno in otipljivo, so o prejemnici nagrade zapisali organizatorji. Sama pravi, da jo je prav domišljija popeljala na inženirsko pot.

Po končani srednji šoli v Makedoniji je dodiplomski in magistrski študij zaključila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, leta 2019 pa je na Institutu Jožef Stefan opravila še mednarodni izobraževalni program Evropski energetski menedžer - EUREM. Razvila je edinstven računalniški program na področju mehanskega prezračevanja stavbe, sedaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih energetskih sistemov.

Njeno sporočilo mladim dekletom je: "Pogumno in z glavo naprej. Vsaka je sposobna. Vsaka zmore. Vsaka ima krila, samo poleteti mora!"

Kot razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne je danes zaposlena v družbi Petrol. Kot menijo organizatorji projekta Inženirka leta, Vrteva nenehno išče nove izzive na področju energetike, predvsem pa svoje znanje in izkušnje s terena predaja naprej.

Njeno poslanstvo je predvsem mlada dekleta spodbujati pri odločanju o kariernem poslanstvu. "Vsaka je sposobna slediti svojim željam in prišel bo trenutek v življenju, ko bo hvaležna ter ponosna nase, da se je opogumila in odločila za inženirski poklic," je dejala.

Na slovesni razglasitvi tudi minister Papič

Nagrado je podelila lanska prejemnica naziva Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Po njenih besedah imajo ženske v inženirskih poklicih pomembno vlogo, saj s svojim drugačnim načinom razmišljanja pomembno prispevajo k reševanju različnih nalog.

Da je predvsem mlada dekleta treba spodbujati za inženirske poklice, je poudaril minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. "Še vedno imamo manjši delež vpisanih deklet na področju naravoslovja in tehnike in večji odstotek na področju družboslovja in humanistike," je dejal.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je sicer del iniciative Inženirke in inženirji bomo! in je v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji letos potekal že šesto leto zapored. Od lani po slovenskem zgledu inženirko leta izbirajo tudi na Hrvaškem in v Srbiji.