V primerjavi s prejšnjim tednom število novih primerov okužb s covid-19 še naprej narašča.

Razmere so trenutno najslabše v primorsko-notranjski regiji, kjer je število okužb takšno, da ustreza črni fazi po starem semaforju ukrepov. Ekipa Sledilnika opozarja na opazen porast v zadnjem dnevu. Na drugem mestu glede na podatke o sedemdnevnem povprečju na sto tisoč prebivalcev je trenutno obalno-kraška regija, ki ji sledita jugovzhodna Slovenija in goriška regija. Iz podatkov, ki so zbrani na Sledilniku, je razvidno, da je osrednjeslovenska regija v devetih dneh prešla iz oranžne v rdečo fazo po starem semaforju, savinjska regija je za tak prehod potrebovala sedem dni.

Najvišja incidenca med osnovnošolci

Tako osrednjeslovenska kot savinjska regija sta nad državnim povprečjem.  V prvih dveh dneh tega tedna je bilo opravljenih občutno več testov PCR kot prejšnji ponedeljek in torek. V ponedeljek in torek je bilo skupno opravljenih 12.413 testov PCR, prejšnji ponedeljek in torek pa 9.107 testov PCR. Pričakovati je, da bodo zaradi razširitve obveznosti pogoja PCT v prihodnjih dneh naraslo tudi število opravljenih hitrih testov.

Iz rezultatov testiranj je razvidno, da se spreminja starostna struktura pozitivnih primerov. “Mladostniki 15-24 let niso več najvišji po incidenci. Starostna skupina 5-14 let je s povprečno 80 primeri na dan na 100 tisoč prebivalcev višja kot kdajkoli prej. Prejšnji vrh je bil konec marca letos s 50 primeri na dan na 100 tisoč prebivalcev,” opozarja ekipa Sledilnika za Žurnal24.