Čeferin je kupil gradbeno parcelo zahodno od pristanišča na Hvaru, približno 60 metrov od obalnega pasu s površino 1660 kvadratnih metrov, navaja Jutarnji list. Pravijo, da Čeferina večina tamkajšnjih prebivalcev že dojema kot ”svojega človeka”, saj je ugleden, dostopen in povrhu še navijač nogometnega kluba HNK Hajduk Split. Njegova hiška, ki je uradno v lasti njegove žene Barbare, je daleč od morja, zato sta se Čeferinova odločila preseliti bližje hvarski obali.

Domačini nezadovoljni

Čeferinova po navajanju hrvaškega medija kupujeta gradbeno zemljišče zahodno od tamkajšnjega pristanišča in 60 metrov od obalnega pasu s površino 1660 kvadratnih metrov, trenutno pa čakata na gradbeno dovoljenje za gradnjo vile z dvema pomožnima objektoma.

Kot je neuradno izvedela Slobodna Dalmacija, je bilo zemljišče kupljeno za 450.000 evrov, kar je malo manj kot 300 evrov za kvadratni meter. Malo je domačinov, ki bi lahko plačali takšno ceno, vedno več naj bi jih bilo ravno zaradi tega nezadovoljnih, saj investitorji postajajo skoraj samo tuji ljudje. Kraj naj bi imel statistično 170 prebivalcev, ne povečuje pa se število ljudi, ampak samo število stavb. “V enem obdobju se pojavijo, obremenijo infrastrukturo in potem nenadoma izginejo,” so nezadovoljni prebivalci tistega dela Hvara.

Zavala je v zadnjem obdobju res postala veliko gradbišče, kraj pa že desetletja zaznamuje miren družinski turizem, a se zelo malo vlaga v javne projekte. Do kraja vodi ozka in nevarna cesta ter ”klavstrofobičen” predor Pitva-Zavala, ki ga je davnega leta 1962 prebila takratna JNA. V mestu ni ustreznih parkirnih mest, zato so poleti ulice večinoma polne avtomobilov, že leta se napoveduje obnova in gradnja pristanišča, plaža pa je iz dneva v dan manjša.

Mesto poleti obišče med 6.000 in 7.000 gostov.