Hekerji so od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) po kibernetskem napadu prejšnji teden po poročanju TV Slovenija (TVS) zahtevali milijon evrov odkupnine v bitcoinih. Potem ko so navedbe o zahtevani odkupnini v HSE sprva zanikali, danes informacije niso ne zanikali ne potrdili. Zaradi interesa preiskave, ki še poteka, namreč zadev ne komentirajo.

Varnostni organi so jim svetovali, naj ne dajejo informacij

Kot je poročala TV Slovenija, naj bi hekerji od HSE zahtevali 1 bitcoin odkupnine v zameno za en gigabajt podatkov. Koliko podatkov je bilo odtujenih, v HSE ne razkrivajo.

Informacije o zahtevani odkupnini danes v krovni družbi enega od dveh energetskih stebrov države za TV Slovenija niso ne potrdili ne zanikali, saj da zaradi interesa preiskave ne dajejo informacij. To so jim svetovali tudi varnostni organi.

V HSE sicer ocenjujejo, da zaradi kibernetskega napada ne bodo utrpeli večje poslovne škode. Glavne procese, potrebne za poslovanje družbe, so uspešno vzpostavili, prav tako je na delovnih mestih večina zaposlenih, elektrarne skupine pa so vodene daljinsko.