Na političnem vrhu pri premierju, na katerem so poleg vodij parlamentarnih strank sodelovali tudi predsednici republike in DZ, predsednik državnega sveta ter poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, so se strinjali, da pot v brezogljično družbo temelji na uporabi obnovljivih virov energije in jedrske energije, je na novinarski konferenci po srečanju v Ljubljani povedal premier Robert Golob.

Datum še ni znan, se pa premier nagiba k drugi polovici leta

Vlada bo po njegovih besedah v kratkem potrdila predlog resolucije o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji in ga poslala v DZ, resolucija pa bo temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja. Vseh pet parlamentarnih strank je bilo na posvetu, ki je sledil vrhu, enotnih, da bodo referendumsko vprašanje oblikovale skupaj in da se referendum izpelje še v letošnjem letu, je povedal Golob.  "Verjamem, da se bo vseh pet strank podpisalo pod referendumsko vprašanje in nato v kampanji zastopalo pozitivno stališče do jedrske energije," je dejal.

O točnem datumu še ni mogel govoriti: "Zaenkrat se nagibamo v smer, da bi to bilo v drugi polovici leta. Ni še končnega datuma."

Referendum še v letošnjem letu je po njegovih besedam smiseln, ker da se s tem lahko omogoči pospešitev določenih postopkov, predvsem umeščanja v prostor, in ker bi dali zeleno luč investitorju za pripravljalne aktivnosti, ki bodo stale več kot 100 milijonov evrov.

Odločitev o investiciji bo po njegovih besedah sprejeta leta 2027 ali 2028, ko naj bi bili znani tudi podatki med drugim o moči elektrarne in vrednosti investicije. Možno je, da bo takrat še en referendum o projektu, je dejal premier.

STA