Premier Robert Golob je na današnjem sestanku s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in predsednico SD Tanjo Fajon prejel preliminarno poročilo o postopku nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga bo ministrica skladno s pričakovanji Goloba še dopolnila. Premier namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin, so sporočili iz njegovega kabineta.

Zadevo preiskuje Nacionalni preiskovalni urad

Potem ko so na Švarc Pipan v zadnjih dneh leteli očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, se je torej premier danes vnovič sestal z ministrico.

Ta mu je v pogovoru pojasnila, da ob pregledu vse dokumentacije omenjenega posla ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Zadevo sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. O razrešitvi slednjega na dopisni seji odloča vlada, so še navedli v premierjevem kabinetu.

Golob se je sicer še pred četrtkovo redno tedensko sejo vlade sestal z ministrico, a kot kaže, tudi po današnjem sestanku še ni prejel zadostnih pojasnil. Še vedno namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin omenjenega posla, so zapisali v njegovem kabinetu.

Tudi drugi čakajo na njena pojasnila

Tega si želijo tudi v ministričini matični stranki SD, kjer so domnevne nepravilnosti nakupa povzročile nemalo razburjenja. Predsednica SD Fajon je sicer v današnji izjavi zatrdila, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti odločno ukrepali. "Nihče nima pri nas bianco zaupanja," je dejala.

Da pričakujejo pojasnila ministrice, so v preteklih dneh že poudarili tudi koalicijski partnerji. V SDS pa so medtem ta teden napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan.

Za nakup omenjenih prostorov na Litijski cesti je sicer ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Sredstva za nakup stavbe je sicer ministrstvu na dopisni seji 28. decembra lani zagotovila vlada, in sicer je iz splošne proračunske rezerve zagotovila 6,5 milijona evrov.

STA