Aktualna, 26. vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič iz Kranja je krono predala svoji naslednici. V hotelu Radin v Radencih so včeraj zvečer okronali  27. slovensko vinsko kraljico, ki tokrat prihaja s Primorske. 23-letna Sanja Ferjančič bo to leto predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Sanja Ferjančič. V novembru 2023 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Maja Pečarič je s svojim delom zadovoljna

Prireditev v Radencih se je začela z Zdravljico, nakar je Štefan Pavlinjek, ambasador Združenja slovenskega reda vitezv vina, na oder pospremil dosedanjo kraljico Majo Pečarič, ki v nadaljevanju prisotne tudi nagovorila. Za naš medij je pred časom povedala, da je izjemno ponosna na dosežke in prispevke, ki so jih skupaj dosegli v preteklem letu. "Moj glavni cilj je bil poudariti in promovirati bogato vinsko dediščino Slovenije ter prispevati k pozitivnemu razvoju vinogradništva v regiji."

[[image_1_article_62402]]

FOTO: Photoluminous Denis Žuran

Zbrane sta nagovorila Janez Erjavec in Roman Žveglič 

Zbrane je v imenu nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma iz Gornje Radgone. Spregovoril je o poslanstvu sejma za podporo slovenskemu vinogradništvu in vinarstvu ter promocijo njunih dosežkov. To poslanstvo še posebej pooseblja s slovensko vinsko kraljico, mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom Agra in s strokovnim ocenjevanjem Vino Slovenija Gornja Radgona, ki bo letos praznovalo častitljivo 50. obletnico. "Vinske kraljice poskušajo združiti vsa prizadevanja vinogradnikov in vinarjev ter vinoljubcev v iskanju vrednot in pomena vina in vinske kulture za obstoj identitete naroda in ohranitev kultivirane dežele," je med drugim povedal. 

[[image_6_article_62402]]

FOTO: Photoluminous Denis Žuran

Slišali smo tudi nagovor slavnostnega govornika Romana Žvegliča, predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenijem, letošnje generalne pokroviteljice kronanja. Opozoril je na vlogo zbornice za povezovanje deležnikov v kmetijstvu in vinogradništvu, še posebej v luči aktualnih mednarodnih in podnebnih razmer: »V zadnjih desetletju samo trikrat ni bilo pozebe, skoraj vsako leto pa imamo točo. V takih razmerah je izjemno težko gospodariti, težko je od svojega dela stati in obstati. Kaj se šele razvijati.« Dejal je, da se Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zaveda pomena promocije vina in vinogradništva, zato tudi podpira aktivnosti, ki k temu pripomorejo. Zahvalil se je 26. vinski kraljici, pa tudi vsem predhodnim za predano delo. Novi kraljici  pa je zaželel, da bo z vsem glasom in stasom uspešno zastopala slovenske vinogradnike in vinarje.

"Čeprav moja formalna izobrazba izhaja iz zdravstvene smeri, vino od nekdaj predstavlja velik del mene"

Novo kraljico sta okronala Janez Erjavec in Roman Žveglič, nova kmetijska ministrica, za katero so organizatorji upali, da bo prišla, se je opravičila. Nova kraljica je v  prisegi je povedala: "Jaz, Sanja Ferjančič, slovesno sprejemam veliko čast služenja ugledu slovenskega vina, kot 27. Vinska kraljica Slovenije. Nalogo, ki mi je zaupana, bom opravljala odgovorno in z zavestjo, da je vsak dan, ko sem ji zapisana, namenjen izročilu žlahtnega poslanstva Vinske kraljice Slovenije. Potrudila se bom, da bo naša domovina, vinorodna Slovenija, tudi z mojo pomočjo bolj prepoznavna in cenjena med vsemi, ki častijo vino. Prizadevala si bom, da bi vsi spoznali dobro plat vina, in da bi razumeli njegovo povezanost s slovenskim človekom. Za skupno dobro naših treh vinorodnih dežel mi ne bo nikoli žal ne časa in ne moči ..."

[[image_4_article_62402]]

FOTO: Photoluminous Denis Žuran

Sanja Ferjančič prihaja na slovenski vinski prestol iz Planine pri Ajdovščini, iz vinorodne dežele Primorske, vinorodnega okoliša Vipavska dolina. Po izobrazbi je diplomirana fizioterapevtka Fakultete za vede o zdravju in nadaljuje študij na magistrskem programu fizioterapija. Opravila je tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje. Na domačem posestvu pomaga družini v vinogradu in vodi vinske degustacije za najavljene skupine gostov.

"Čeprav moja formalna izobrazba izhaja iz zdravstvene smeri, vino od nekdaj predstavlja velik del mene. Odraščala sem na Posestvu Ferjančič, kjer sem že kot majhno dekle spoznala dela vinogradništva in vinarstva. V Vipavski dolini, od koder prihajam, se je z razmahom turizma skozi leta povečalo povpraševanje po vinskih degustacijah, katerih vlogo sem na našem posestvu prevzela jaz. Pri tem delu neizmerno uživam, saj skozi vsako izmed njih spoznavam svet, ljudi in se vedno znova naučim še kaj novega. Skozi degustacijo tujcem predajam našo zgodbo, kulturo, tradicijo ter spoštljiv odnos do vina. Svoje znanje o vinu in ostalih pijačah sem želela letos med absolventskim letom še nekoliko dopolniti, tako da sem opravila tečaj Sommelier I. stopnje. Vinu in pridobivanju novega znanja posvečam tudi veliko svojega prostega časa z udeleževanjem vinskih festivalov, tako v vlogi gosta kot vinarja ter s potovanji in raziskovanji vinorodnih dežel po Evropi."

Za svoje vino izbrala kakovostno suho belo vino z zaščitenim geografskim poreklom pinela 2023, Posestvo Ferjančič, Planina, Ajdovščina.

[[image_2_article_62402]]

FOTO: Photoluminous Denis Žuran

Novi kraljici je med drugim čestital tudi Tadej Beočanin, župan njene Občine Ajdovščina, v enoletno uprabo je s strani pokrovitelja dobila avtomobil. Medse so jo sprejele predhodnice, dosedanje slovenske vinske kraljice. Za izvrsten glasbeni program na kronanju so poskrbeli Andi Sobočan, cimbale, pevka Dorina Gujt in Samo Budna, violina. Prireditev je povezoval Stane Kocutar, novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

[[image_5_article_62402]]

FOTO: Photoluminous Denis Žuran