Slovenija

FOTO: ARSO celo državo obarval rdeče, na štajerskem močan veter povzročil številne težave

Uredništvo , 18.07.23 ob 20:00

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala rdeče opozorilo za vso državo.

FOTO: ARSO celo državo obarval rdeče, na štajerskem močan veter povzročil številne težave

Nevihtna celica, ki je prišla iz Avstrije in Italije, se je namreč razširila nad vso državo. Vremenoslovci napovedujejo močne sunke vetra, ki bodo dosegali nad 100 kilometrov na uro, opozarjajo pa tudi, da lahko posamezne nevihtne celice prinesejo tudi debelejšo točo.

Po podatkih Arsa se je nevihtna linija razdelila na dva dela. Vzhodni del se giblje v pasu med Celjem in Mariborom, ta bo kmalu zapustil Slovenijo, poročajo. Po prvih podatkih je močan veter največ težav povzročil v Šaleški dolini.

Vzhodni del nevihtne linije pa se je iznad severne Primorske pomaknil nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in bo dosegel tudi jugovzhod države. Vremenoslovci pričakujejo zelo močne sunke vetra, krajevno točo in močne nalive. Tudi drugod po državi bo zapihal nevihtni piš, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Veter je po državi podiral drevesa in odkrival strehe. Po podatkih Arsa je na Kredarici pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro, na Uršlji gori 94 kilometrov na uro, v Celju pa je veter dosegel hitrost 80 kilometrov na uro.

Zaradi padavin lahko narastejo hudourniški vodotoki, so še opozorili na upravi za zaščito in reševanje.