Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, na katerem se jim je pridružil tudi vodja izraelske diplomacije Izrael Kac. Kot je dejala v izjavi za medije, sta nujna trajno premirje v Gazi in resen pogovor o rešitvi dveh držav.

Pritisk narašča

"Kar se dogaja v Gazi, je test za našo kolektivno humanost. Izraelskega ministra sem v razpravi pozvala, naj naredijo vse za ustavitev morije v Gazi," je povedala v izjavi med zasedanjem. To po njenem mnenju pomeni kršenje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

"Zato sem pozvala, da je nujno takojšnje premirje in pa zelo resen, verodostojen pogovor, kako naprej z mirovnim načrtom, mirovno konferenco, ki bo zagotovila tako varnost Izraelcev kot Palestincev z rešitvijo dveh držav," je dejala Fajon. V razpravi s Kacem pa je tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država. Poudarila je, da kljub trenutnemu zavračanju rešitve dveh držav s strani izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pritisk narašča.

Podobno bo tudi ministričino sporočilo na torkovem odprtem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu. Zaradi udeležbe na zasedanju v New Yorku je ministrica tudi predčasno zapustila srečanje ministrov članic unije v Bruslju. Ena od tem današnjega zasedanja, na katerem poleg izraelskega ministra sodeluje še več drugih ministrov iz regije, je sicer tudi dogajanje v Rdečem morju, kjer hutiji v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje.

V Luki Koper zaenkrat brez težav

Fajon je zagotovila, da je vlada v stiku z Luko Koper, kjer pa zaenkrat nimajo težav. Dogajanje spremljajo, je še povedala. V EU trenutno potekajo pogovori o vzpostavitvi vojaške operacije EU, ki bi zagotavljala svobodo plovbe v Rdečem morju. Po neuradnih informacijah se Slovenija operaciji ne bo pridružila.

STA