Ministrstvo za javno upravo bo po napovedih še ta mesec objavilo elektronsko javno dražbo za prodajo stavbe Vile Škapin v Mariboru, v kateri imata trenutno prostore ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Javna dražba bo potekala v začetku leta 2024.

Enonadstropna neorenesančna vila, ki je bila zgrajena okoli leta 1893, se nahaja na vogalu Trubarjeve in Mladinske ulice, tik ob Mestnem parku. “Gre za reprezentativno poslovno stavbo na izjemni lokaciji v samem centru mesta in hkrati v neposredni bližini narave,” sporočajo z ministrstva za javno upravo.

Skupna površina prostorov v stavbi je nekaj manj kot 1300 kvadratnih metrov, površina vseh zemljišč v kompleksu pa meri 929 kvadratnih metrov. “Vila Škapin je spomenik lokalnega pomena, gre za umetnostni in arhitekturni spomenik. Elektronska javna dražba bo omogočala enostavno prijavo in draženje,” še dodajajo v sporočilu za javnost na ministrstvu.

Stavba je poimenovana po enem od nekdanjih lastnikov, mariborskem odvetniku Karlu Škapinu (1877-1953). Po drugi svetovni vojni je bila stavba nacionalizirana in predelana v stanovanja, zaradi nevzdrževanja pa je bila leta 1990 skoraj porušena in prazna. Po prenovi leta 1998 se je v njej naselil oddelek gospodarskega ministrstva.

Trenutno te prostore uporabljata ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Po prodaji se bosta preselila. “Trenutna uporabnika se bosta selila v poslovne prostore v lasti Republike Slovenije v poslovno trgovski stavbi City (TPC City) na naslovu Ulica Vita Kraigherja 5, Maribor, ministrstvo pa načrtuje prodajo predmetne stavbe,” so za STA povedali na ministrstvu za javno upravo.