V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah imajo trenutno sedem okuženih in tri različne cone. Zavedajo se, da ne morejo preprečiti ponovnega vdora covid-19, a so na okužbe dobro pripravljeni.

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel.

Na drugi val dobro pripravljeni

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah imajo trenutno sedem okuženih in tri različne cone. “Danes si lahko priznamo, da smo delali prav in da je bila v spomladanskem valu situacije precej drugačna,” je pojasnila Gordana Drimel. Pojasnila je tudi, da so se zavedali, da ne morejo preprečiti ponovnega vdora okužbe.

Imamo na razpolago znanje, ki ga potrebujemo, poznamo protokole, zato smo veliko bolje pripravljeni, zato lahko veliko bolje preprečimo vnos virusa v okolje.

“Imamo na razpolago znanje, ki ga potrebujemo, poznamo protokole, zato smo veliko bolje pripravljeni, zato lahko veliko bolje preprečimo vnos virusa v okolje,” pojasni Gordana Drimel in pove, da so med zaposlenimi organizirali delavnice in izobraževanja, izdelali protokole, zato so bili na drugi val dobro pripravljeni. Z novimi sredstvi so zaposlili tudi dodatnih deset ljudi.

Hitre teste že pripravili

Dnevno organizirajo animacijske aktivnosti, “še vedno živimo kot velike družine, še vedno skupaj obedujejo, sodelujejo pri delavnicah, pri nas je normalno, da se stanovalci med seboj družijo, si pomagajo, gredo na obisk,” je pojasnila Gordana Drimel, obenem pa dodala, da veliko aktivnosti poteka individualno. Priskrbeli so tudi že hitre teste, s katerimi bodo preverjali epidemiološko stanje zaposlenih.

Največji izziv zanje predstavlja oskrba ostarelih na domu, obenem pa je zaradi epidemije covid-19 vedno večja osamljenost starejših.