V torek je minister za delo, družino in socialne zadeve, Luka Mesec, razkril podatke o letošnjem dvigu minimalne plače. Zakon določa, da se mora minimalna plača uskladiti vsaj z inflacijo v preteklem letu, ko je ta znašala 4,2 odstotka. Na razočaranje mnogih se je minister za delo prav za toliko odločil povišati minimalno plačo. Ta po novem znaša 1.253,90 evra bruto oziroma 902 evra neto

Za zaposlene v javnem sektorju regres že marca

Dvigu minimalne plače sledi tudi dvig regresa. Medtem ko je bil dvig regresa leta 2023 precej visok (128,93 evra), bo letošnje povišanje zneska za polovico manjše in sicer se bo regres povišal za 50,54 evra. Regres do zneska povprečne plače je neobdavčen, kar pomeni, da bo bruto znesek enak neto znesku. Zaposleni bodo tako prejeli najmanj 1.253,90 evra, kar predstavlja rast v primerjavi z lanskim zneskom 1.203,36 evra.

Zaposleni v javnem sektorju pa bodo deležni še ene spremembe in sicer bo več kot 200 tisoč zaposlenih prejelo regres že marca in ne junija, kot je bilo to v preteklosti, še poroča Siol.net.