Slovenija

Delodajalci napovedali predlog veta na zakon o dolgotrajni oskrbi

Uredništvo , 18.07.23 ob 09:49

Po njihovih besedah zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo.

Delodajalci napovedali predlog veta na zakon o dolgotrajni oskrbi

Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, so napovedale predlog veta v državnemu svetu na zakon o dolgotrajni oskrbi. Zakonu ostro nasprotujejo, saj po njihovih besedah vodi v nadaljnje zmanjšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Ob nadaljnjem kršenju pravil socialnega dialoga bodo razmislile tudi o izstopu iz ESS.

Kot so izpostavili delodajalci, je bil zakon v ponedeljek sprejet brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe.

“Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo. Vodi v nadaljnje zmanjšanje njegove konkurenčnosti in lahko posledično ogrozi številna delovna mesta. Reprezentativne delodajalske organizacije se bomo finančnim obremenitvam delodajalske strani zoperstavile s predlogom veta v državnem svetu,” so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije.

V zakonu o dolgotrajni oskrbi sprejete obremenitve za dolgotrajno oskrbo po navedbah delodajalcev dodatno obremenjujejo gospodarske družbe, kljub temu da je skupna prispevna stopnja delavcev in delodajalcev že sedaj med najvišjimi v EU.

“Na to smo delodajalske organizacije, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), opozorile že v fazi obravnave predloga zakona na ESS. Znova izpostavljamo, da se strinjamo s potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, vendar pa mora biti ta financirana v okviru obstoječih prispevnih stopenj, nikakor pa ne z dodatnimi obremenitvami delodajalcev,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Razmišljali bodo tudi o izstopu iz ESS

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se bodo določbam glede financiranja dolgotrajne oskrbe postavile po robu s predlogom veta v državnem svetu.

“Vztrajali bomo, da se financiranje dolgotrajne oskrbe začasno ohrani v skladu z določbami trenutno še veljavnega zakona. Najpozneje do 30. junija 2025 pa se mora v okviru pogajalske skupine ESS pripraviti kompromisna rešitev v posebnem zakonu, ki bo uredila vire financiranja dolgotrajne oskrbe,” so dodali.

Če se bo dosedanja praksa kršitev pravil socialnega dialoga nadaljevala še naprej, bodo reprezentativne delodajalske organizacije razmislile tudi o izstopu iz ESS.

sta