Kot smo že poročali, prihaja vremenski preobrat. Danes bo po celi državi deževalo, jutri bo ponekod snežilo, na račun pa bodo prišli ljubitelji zime, saj nas bo iz sibirskih predelov namreč dosegla izrazita hladnejša zračna masa, ki bo poskrbela za vrnitev zime na staro celino. Kaj konkretno nas čaka?

ARSO svari pred naraščanjem rek

Danes bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo sprva visoko, le na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo snežilo do dolin. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, v alpskih dolinah malo nad 0 °C, napovedujejo na ARSO.

Proti večeru in ponoči se bo od severa hladilo, meja sneženja se bo spuščala. Pihati bo začel severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 9 °C.

Arso svari pred naraščanjem rek. Danes bo sprva naraščanje rek bolj izrazito v zahodni in osrednji Sloveniji, popoldan in v noči na nedeljo pa v osrednjem in južnem delu države. Reke bodo imele velike pretoke, ob tem lahko ob krajevno močnejših padavinah na manjših območjih pride tudi do razlivanja padavinske vode. Reka Reka, Ljubljanica na Barju in posamezni pritoki Krke se lahko popoldan v noči na nedeljo razlijejo na običajnih območjih.

V nedeljo bo večina rek že upadala. Krka s posamezni pritoki in reke v Pomurju in Podravju bodo še naraščale, Ljubljanica se bo še razlivala, ojezerjene površine na kraških poljih pa se bodo povečevale. V ponedeljek bodo reke povsod po državi upadale

Sneg se po nižinah verjetno ne bo oprijel tal

Jutri bo oblačno, predvsem v vzhodni in južni Sloveniji se bodo še pojavljale padavine, meja sneženja bo na okoli 500 m nadmorske višine. Hladneje bo, pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja. Temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 11 °C.

V nedeljo lahko kraje v severni in severovzhodni Sloveniji rahlo pobeli sneg, a bo snežna odeja v večjem delu rezervirana za visokogorje. Meja sneženja se bo spustila na okoli 500 m nadmorske višine.

V visokogorju Julijskih Alp bo do nedelje marsikje zapadlo več kot pol metra snega, zato se bo precej povečala nevarnost snežnih plazov, so napovedali na Meteoinfo Slovenija. Debela snežna odeja bo prekrila tudi nekatere alpske doline. Na območju Rateč in Kranjske Gore bo predvidoma zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Jutri se lahko dežne kaplje spremenijo v snežinke tudi ponekod na Koroškem in na Bohinjskem. Drugod po nižinah bo jutri le deževalo. V nedeljo zjutraj lahko dež tu in tam preide v sneg, a bodo takrat padavine že precej oslabele, zato se ne bo oprijemal tal.

Konkretna ohladitev v začetku tedna

V ponedeljek bo oblačno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo marsikje pod lediščem. V torek bo še vedno oblačno s severovzhodnikom in burjo na Primorskem. Še hladneje bo.

V Mariboru lahko pričakujemo, da bodo jutranje temperature pri okoli -5 °C. Dnevne se bodo čez teden gibale med okoli -3 in 3 °C. Kljub mrazu pa snega po nižinah zaenkrat še ni na vidiku.