Bolnišnice po dveh tednih zdravniške stavke poročajo o različnih obsegih odpadlih zdravstvenih storitev - v UKC Ljubljana jih je po prvih analizah denimo odpadlo med dvema in tremi odstotki, v novomeški bolnišnici pa povprečno od 40 do 45 odstotkov. V nekaterih bolnišnicah se bojijo uresničitve napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v petek glede poteka stavke na sestanek povabila direktorje obeh kliničnih centrov, splošnih bolnišnic ter ljubljanskega in mariborskega zdravstvenega doma. Na sestanku so med drugim govorili tudi o napovedih Fidesa glede možnosti umika soglasij zdravnikov za nadurno delo, kar bi močno zarezalo v delovne procese. Po besedah ministrice bi umik soglasij predstavljal težavo predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah. Ministrica zato zdravnike, predvsem pa Fides, poziva, naj se ne odločijo za ta korak.

V UKC Ljubljana doslej odpadlo med dvema in tremi odstotki zdravstvenih obravnav

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je prva analiza pokazala, da je zaradi stavke Fidesa odpadlo med dvema in tremi odstotki zdravstvenih obravnav, so STA sporočili iz UKC in ob tem zagotovili, da so bili pacienti prenaročeni na prvi možni prosti termin. Prejšnji teden so sicer poročali o okoli 600 odpadlih zdravstvenih storitvah.

Na vprašanje, koliko zdravnikov dela s soglasjem za nadurno delo, so odgovorili, da 916 oziroma slabih 60 odstotkov vseh zdravnikov. Na vprašanje, kaj bi umik soglasij pomenil za klinični center, niso odgovorili.

V SB Celje odpadlo približno 10 odstotkov zdravstvenih storitev

V Splošni bolnišnici (SB) Celje je po besedah direktorja Dragana Kovačića doslej odpadlo približno 10 odstotkov zdravstvenih storitev. "Če bo ta stavka trajala naprej, se bo ta odstotek začel poviševati in bodo tudi ljudje to bolj čutili," je opozoril. Dolgotrajna stavka bi imela tudi hude finančne učinke, je poudaril.

V celjski bolnišnici naj bi bila soglasja za nadurno delo trenutno pripravljena preklicati približno četrtina vseh zdravnikov. V primeru umika soglasij bi po besedah direktorja najbolj trpele specialistične ambulante, saj bi prednostno zagotavljali delovanje urgence.

V novomeški bolnišnici odpade od 40 do 45 odstotkov nenujnih zdravstvenih storitev

V novomeški bolnišnici v povprečju zaznavajo od 40 do 45 odstotkov odpovedanih nenujnih storitev. Gre predvsem za ambulantne preglede in program elektivnih operacij, so pojasnili za STA. Zaradi stavke se je v SB Novo mesto izrazito povečal priliv pacientov v urgentnem centru, predvsem v enoti za bolezni.

Ob tem so pojasnili, da ima večina njihovih zdravnikov podpisano soglasje za nadurno delo. V primeru umika soglasij bi zdravnike razporedili v turnusno delo. "Načeloma bi se jim preklicalo soglasje za delo pri drugem izvajalcu," so pojasnili.

V SB Murska Sobota predstavili približno 150 posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih postopkov

V murskosoboški bolnišnici so zaradi stavke odjavili oziroma prestavili približno 150 posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih postopkov. Načrtno ne naročajo pacientov, ki so starejši od 18 in mlajši od 65 let. Odpovedujejo predvsem storitve otorinolaringoloških ambulant, kirurških ambulant, operativne posege in magnetnoresonančno diagnostiko, so pojasnili za STA.

Odpovedovanje storitev po njihovih navedbah vsekakor pozna pri čakalnih vrstah, koliko se bodo podaljšale, pa je odvisno od časa trajanja stavke. Gre za storitve, kjer čakalne dobe že sedaj presegajo dopustne. "Čakalna doba se bo podaljšala tistim med 18. in 65. letom starosti, skrajšala pa se bo ostali starostni skupini," so pojasnili.

Urgentni center je v murskosoboški bolnišnici vedno zelo obremenjen, v času stavke pa opažajo večji priliv pacientov in s tem večjo obremenjenost predvsem zaradi "nedelovanja" zdravnikov v zdravstvenih domovih.

V SB Ptuj po ocenah doslej odpadlo 15 odstotkov pregledov in operacij

V SB Ptuj ocenjujejo, da je zaradi zdravniške stavke doslej odpadlo 15 odstotkov pregledov in operacij. Več operacij je odpadlo v tem tednu, ko se je stavka zaostrila, so potrdili za STA. "Čakalne vrste se zaradi odpadanja storitev že daljšajo oziroma povečujejo," so pojasnili. Ob tem narašča število pregledov na urgenci, vendar je trend naraščanja pogojen z vremenom.

V SB Trbovlje odpadlo približno 20 odstotkov elektivnih pregledov in posegov v kirurški ambulanti

V SB Trbovlje je zaradi stavke Fidesa odpadlo približno 20 odstotkov elektivnih pregledov in posegov v kirurški ambulanti. V tem tednu, ko se je stavka zaostrila, ni odpadlo več storitev kot v prejšnjem tednu, so pojasnili za STA.

V SB Brežice doslej odpadlo 138 zdravstvenih storitev

V brežiški bolnišnici je bilo doslej odpovedanih 99 pregledov v specialističnih ambulantah in funkcionalni diagnostiki, 33 operacij in 6 malih posegov. Izpad zdravstvenih storitev je v drugem, zaostrenem tednu stavke približno enak kot v prvem tednu.

STA