V februarju vsako leto pokojnine doživijo pomembno spremembo, saj se uskladijo v skladu z določili zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V ozadju tega procesa je formula, ki združuje rast plač in inflacijo iz preteklega leta.

Natančneje, pri izračunu uskladitve pokojnin se upošteva 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu ter 40 odstotkov inflacije iz istega obdobja. Zadnji podatek o rasti plač v obdobju od januarja do oktobra kaže na 10-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom, kar prispeva k uskladitvi pokojnin za šest odstotnih točk, poroča Žurnal24.

Glede inflacije pa podatki od januarja do novembra kažejo na 7,8-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Ta rast v uskladitvi pokojnin prispeva 3,12 odstotne točke.

Po trenutnih podatkih bi se pokojnine uskladile za 9,1 odstotek

Ob upoštevanju teh podatkov bi bila februarska redna uskladitev pokojnin, glede na trenutno dostopne informacije, skupaj 9,1-odstotna. Vendar pa manjkata podatek o decembrski inflaciji in informacije o novembrskih ter decembrskih plačah, kar še vpliva na končno uskladitev pokojnin, ki bo znana sredi februarja, še zapiše portal. 

Ob lanskoletnih podatkih plač je kazalo na 9,2-odstotno uskladitev, ko so bili na voljo podatki za en mesec manj. Prihodnje leto je prvič napovedana delna redna uskladitev v januarju v višini 8,2 odstotka, nato pa sledi februarska uskladitev na podlagi dejanskih podatkov za januar.

Poleg tega naj bi se socialni transferji prihodnje leto zvišali za 4,9 odstotka v skladu z zadnjimi znanimi podatki. Točni podatki o uskladitvi pokojnin v naslednjem letu bodo postali znani, ko bodo na voljo vsi relevantni podatki.