Slovenija

Bo letos božič bel, kaj pravijo vremenoslovci?

Uredništvo , 08.12.23 ob 13:48

Mnogi bodo napovedi zelo veseli.

Bo letos božič bel, kaj pravijo vremenoslovci?

Analiza za Kanado, ZDA in Evropo tik pred božičem kaže podobne anomalije. Vsi trije modeli kažejo negativne anomalije višinskih področij nad zahodno, srednjo in severno Evropo, ki se širijo proti Sredozemlju. To kaže na precejšnjo verjetnost za belo božično okolje, pravijo meteorologi na ciklon.si/srednjeročna napoved. ”Zima se giblje v smeri El Niña tipa Modoki, z visokim grebenom nad Karskim morjem in izrazitim grebenom nad Labradorjem. Podlaga za vse to so polarni vrtinec in MJO,” še zapišejo.

Nadaljujejo, da napovedi segrevanja na 10 hPa na severnem polu kažejo večje segrevanje s Pacifika in manjše s strani Atlantika. Manjše segrevanje z atlantske strani bo prineslo izrazit greben nad severnim Atlantikom, povezan z MJO fazami. Te se pričakujejo v drugi polovici decembra. Premik iz toplih faz 4-6 (greben nad Zahodno in Srednjo Evropo) se bo premaknil v hladnejše faze. Faza 7 prinaša premik grebena zahodneje, faza 8 pa proti Skandinaviji. Meteorologi pri tem še opozorijo, da so možnosti za sneg na taki oddaljenosti še majhne, vendar se bodo iz dneva v dan povečevale, zato bodo izračune vsakodnevno osveževali.

Napoved za ta konec tedna

Na ciklon.si/srednjeročna napoved so pripravili tudi napoved vremena za naslednjih nekaj dni. V soboto bo sprva oblačno z nekaj rahlega sneženja v notranjosti, popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. Na Primorskem bo še pihala šibka burja, ki bo popoldne oslabela, najvišje temperature bodo med -2 °C in 1 °C, na Primorskem do 11 °C.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, zlasti dopoldne se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, po nižinah deloma dež, deloma sneg. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 3 °C in 9 °C, na Primorskem do 11 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, ponekod so možne manjše krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.