V Velenju je občane v teh dneh razburil strošek ogrevanja na položnicah velenjske komunale, ki je bil v primerjavi s preteklimi meseci višji. Velenjski župan Peter Dermol zato opravlja razgovore tako z občani kot s predstavniki komunale. Po navedbah občine si namreč prizadeva za optimalno ceno toplotne energije za končne uporabnike.

V petek je na delovni sestanek povabil tudi pristojne, saj želi zaščititi javni interes in narediti vse, da bo cena toplotne energije za končne uporabnike čim bolj ugodna, so sporočili z velenjske občine.

Spomnili so, da se je cena ogrevanja v velenjski občini spremenila februarja lani, vendar se je višja cena v celoti odrazila šele na položnici za lanski december.

Položnice z zneskom, višjim od 30 do 50 odstotkov, so prejeli predvsem stanovalci v objektih, ki niso v celoti energetsko sanirani in kjer niso izvedli ukrepov za bolj učinkovito rabo energije.

Dodatno je k zvišanju cen ogrevanja prispeval vnovični dvig davka na dodano vrednost na energente na 22 odstotkov. V prejšnji kurilni sezoni ga je namreč vlada znižala na 9,5 odstotka.

"Še vedno pa je cena toplotne energije v Šaleški dolini med najbolj ugodnimi, skupaj s Celjem imamo namreč najcenejše ogrevanje med daljinskimi sistemi v Sloveniji," so navedli na občini.

Na januarski seji mestnega sveta bodo po njihovih napovedih novelirali pravilnik za dodelitev energijsko-toplotnega dodatka, ki je bil v veljavi že lani, ter razširili obseg upravičencev. Dodatno bodo poskušali najti mehanizme in pravno podlago, da bi lahko pomagali čim več gospodinjstvom v občini.