Slovenija

Bi lahko CSD preprečil smrt otroka v razgretem avtomobilu?

Uredništvo , 05.07.23 ob 10:59

Na Centru za socialno delo (CSD) Savinjsko-Šaleška so uvedli notranjo revizijo, poroča portal N1.

Bi lahko CSD preprečil smrt otroka v razgretem avtomobilu?

Policisti so namreč na domu matere otroka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, v preteklosti že posredovali v podobnem dogodku in o tem obvestili CSD. Strokovni delavci v konkretnem primeru družine po poročanju N1 niso obiskali na domu.

Mesec dni pred tragedijo prejeli anonimno prijavo

Nekaj mesecev pred smrtjo otroka v avtomobilu v Sv. Lovrencu pri Preboldu so policisti prejeli anonimno prijavo o zanemarjanju mladoletne osebe, v katerem je bilo navedeno, da je mati otroka marca v bodiju za eno uro pozabila v avtu. Policisti elementov kaznivega dejanja takrat sicer niso odkrili, so pa o dogajanju obvestili CSD.

Na CSD so že uvedli notranjo revizijo, delo strokovnih delavcev pa bo po informacijah N1 preverila tudi socialna inšpekcija. Med drugim bo socialna inšpekcija preverila, kaj točno je pisalo v obvestilu policije, ki ga je prejel CSD, in s katerimi podatki so socialni delavci razpolagali.

Otrok v razgretem avtomobilu najmanj dve uri

Družina se je pod drobnogledom ponovno znašla 20. junija, ko je v avtu pred hišo zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini umrl še ne dve leti star deček. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

Stara znanca policije

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Med pridržanjem staršev so za sorojence umrlega poskrbeli sorodniki. Kot je za STA povedal direktor CSD Savinjsko-Šaleška Marko Verdev, s sorojenci sodelujejo krajevno pristojni centri za socialno delo v okviru izvajanja razbremenilnih pogovorov in nudenja psihološke pomoči, če bi jo potrebovali.