Slovenija

Ali zdravniki med stavko urejajo bolniške staleže? Ministrstvo 'okaralo' Fides

Uredništvo , 22.01.24 ob 16:55

Iz Ministrstva za zdravje sporočajo, da morata biti pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo med stavko zagotovljeni.

Ali zdravniki med stavko urejajo bolniške staleže? Ministrstvo 'okaralo' Fides
Fotografija je simbolična

V času stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po mnenju ministrstva za zdravje nujno, da zdravniki še naprej zagotavljajo zdravstvene storitve, ki so ključne tudi za socialno varnost zavarovancev. Pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo morata biti med stavko zagotovljeni, so sporočili z ministrstva.

Nestrinjanje Fidesa in ministrstva

Iz sindikata Fides so v petek sporočili, da vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke, razen v že znanih in objavljenih izjemah. "Predlagamo, da bolniki, ki v času zdravniške stavke ne pridobijo potrebne dokumentacije, zahtevajo od ministrstva za zdravje potrdilo, da dokumentov zaradi stavke ne morejo pridobiti," so navedli v sindikatu.

Na ministrstvu menijo, da v času stavke omejevanje dostopnosti pacientov do nujnih zdravstvenih storitev ni dopustno. Izvajalci morajo poleg izdajanja bolniških listov, omogočiti različne oblike naročanja. To poleg osebnega dostopa do ambulante velja za telefonsko in elektronsko naročanje, kot je določeno v zakonodaji.

Nujna je tudi obravnava zavarovancev, ki potrebujejo potrdila za začasno zadržanost od dela zaradi bolezni ali poškodbe. Ohranjanje socialne varnosti državljanov mora biti v ospredju, tudi ob morebitnih stavkah zdravnikov.

Ministrstvo: Morebitne neupravičene odsotnosti bi nosili sami

V skladu z zakonom o delovnih razmerjih so zavarovanci dolžni pravočasno obvestiti delodajalca o svoji odsotnosti od dela, daljši od pet dni, ter ga seznaniti z razlogi za svojo odsotnost. Neupoštevanje tega pravila lahko privede do izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Zavarovanci težko naprej vedo, ali jim bo začasna odsotnost od dela naknadno odobrena, zato bi morebitne neupravičene odsotnosti nosili sami, opozarjajo na ministrstvu.

Glede zagotavljanja dostopnosti na daljavo zakon o zdravniški službi določa, da morajo zdravniki v času stavke izvajati vse storitve, katerih opustitev bi hitro privedla do nepopravljive hude okvare zdravja ali smrti. Prav tako morajo zagotavljati zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti, bolnike nad 65 let, storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, so še pojasnili na ministrstvu.

V dopisu jih opozarjajo, da je to njihova dolžnost

Ministrstvo je tako javnim zdravstvenim zavodom že prejšnji teden poslalo dopis, v katerih jih opozarjajo, da imajo osebni zdravniki "ekskluzivno" dolžnost in hkrati možnost, da za paciente urejajo bolniške staleže, je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so sicer že prejšnji teden pojasnili, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

STA

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51