Pred jutrišnjim drugim krogom rektorskih volitev na Univerzi v Ljubljani smo preverili kdo od najverjetnejših kandidatov bo prihodnje leto kandidiral za mesto rektorja na Univerzi v Mariboru.

Na Univerzi v Ljubljani se jutri obeta drugi krog rektorskih volitev. Do volitev v Mariboru nas sicer loči še leto dni, vendar smo pri najverjetnejših kandidatih preverili, ali načrtujejo kandidaturo.

V Ljubljani v prvem krogu brez rektorja

Ker v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil več kot petdeset odstotkov glasov, bodo volilni upravičenci jutri izbirali med profesorjem na veterinarski fakulteti Gregorjem Majdičem in aktualnim rektorjem Igorjem Papičem.

Volitve so potekale na vseh 26 članicah in rektoratu univerze hkrati. Zaradi epidemioloških razmer so potekale elektronsko, z uporabo sistema SimplyVoting.

V Mariboru manj zanimanja

Zadnje rektorske volitve, ki so bile v Mariboru leta 2018, je zaznamovala relativno nizka udeležba volilnih upravičencev. Večina zaposlenih je sicer glasovala, pri študentih pa je možnost glasovanja izkoristila le peščica. Volitve so bile takrat predčasne zaradi upokojitve dotedanjega rektorja Igorja Tičarja.

Zadnje rektorske volitve, ki so bile v Mariboru leta 2018, je zaznamovala relativno nizka udeležba volilnih upravičencev.

Dr. Žan Jan Oplotnik je za mesto rektorja že kandidiral, prejel je skoraj 20 odstotkov glasov ter zasedel mesto prorektorja, s katerega pa je kasneje odstopil.

O vnovični kandidaturi za rektorja Univerze v Mariboru ne razmišljam, saj sem se od zadnjih volitev in odstopa s položaja prorektorja posvetil drugim aktivnostim.

“O vnovični kandidaturi za rektorja Univerze v Mariboru ne razmišljam, saj sem se od zadnjih volitev in odstopa s položaja prorektorja posvetil drugim aktivnostim, načrti za prihodnost pa so takšne narave, da mi večje angažiranosti v okviru univerzitetne uprave ne dopuščajo,” je o načrtih povedal Oplotnik.

Tudi dr. Gorazd Štumberger, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ne namerava kandidirati, ocenjuje, da njegovo delo že zdaj zahteva popolno angažiranost: “Za mesto rektorja ne nameravam kandidirati. Že delo dekanov in prodekanov je stresno in skupaj z ostalimi službenimi obveznostmi, vsaj na FERI, zahteva 12 ur in več dnevnega angažiranja. Rektor ima še bistveno več obveznosti in odgovornosti, sistem sprejemanja odločitev pa je takšen, da ima praktično zvezane roke pri vpeljevanju prepotrebnih sprememb. Ker svoje delo skušam opravljati kakovostno in mi ni vseeno, nisem prepričan, da bi dodatne napore in stres prenesel brez posledic.”

Ker svoje delo skušam opravljati kakovostno in mi ni vseeno, nisem prepričan, da bi dodatne napore in stres prenesel brez posledic.

V imenu aktualnega rektorja dr. Zdravka Kačiča je mnenje podal vodja njegovega kabineta Jože Furman, ki ocenjuje, da je o načrtih še preuranjeno govoriti: “Glede volitev rektorja Univerze v Mariboru je v tem času še preuranjeno govoriti ali ugibati, tako z vidika, kdo vse bo kandidiral kot tudi ali bo aktualni rektor ponovno kandidiral. Neprimerno je postavljanje takšnih vprašanj, še preden se postopek sploh začne in ko ima aktualni rektor še več kot leto dni do konca mandata.

Glede volitev rektorja Univerze v Mariboru je v tem času še preuranjeno govoriti ali ugibati, tako z vidika, kdo vse bo kandidiral kot tudi ali bo aktualni rektor ponovno kandidiral.

Kot kaže bo na kandidature le treba počakati, za položaj rektorja pa lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za polni delovni čas. Volilno pravico imajo sicer vsi zaposleni na univerzi in študenti, pri čemer imajo njihovi glasovi različno vrednost.