Svojo umetniško žilico so predstavili dijaki in dijakinje 2.B Srednje šole za trženje in dizajn.

Ena izmed 70-ih različnih dejavnosti, ki spodbuja razvoj mladostnikove domišljije, je soustvarjanje na projektih. Dijaki in dijakinje iz 2.B Srednje šole za trženje in dizajn so okrasili izložbo pri Modni hiši in izdelali zvončke, ki bodo krasili Maribor. Omenjena srednja šola slovi po zelo dobrih rezultatih na poklicni maturi, saj so bili leta 2020 100% uspešni, letošnje leto pa kar 97% uspešni. Na šoli imajo raznolike smeri; med pester izbor programov sodita dva štiriletna programa EKONOMSKI TEHNIK in ARANŽERSKI TEHNIK, ter triletna programa TRGOVEC/PRODAJALEC in ADMINISTRATOR. Dijaki in dijakinje imajo tudi možnost nadaljnjega izobraževanja na šoli, saj programa trgovec/prodajalec in administrator ponujata 3+2 varianto, kar pomeni, da se po zaključenem 3-letnem programu, lahko odločijo še za dvoletno nadaljevanje. Smer EKONOMSKI TEHNIK, ki traja štiri leta, je primeren predvsem za vse tiste, ki jih zanima podjetništvo in se vidijo kot zaposlene v gospodarstvu.

Veliko izložbo Voda, zemlja, zrak so dijaki programa aranžerski tehnik z mentorico Suzano Thaler začeli snovati kot interesno dejavnost. Spoznavali so delo aranžerja, njegovo poklicno področje, tehnike aranžiranja, izdelovanja dekorativnih in postavitvenih rekvizitov. Deloma se je projekt začel s spoznavanjem postopkov kaširanja in modeliranja pri izdelavi živalskih glav. Belina, v katero je ovita izložba, z dodatkom črnega tigrastega vzorca in ognjene ribje plavuti, naj bi ustvarila zimsko vzdušje.

Z besedami mentorice Suzane Thaler: “Izložba je v celoti avtorsko delo dijakov in njihove mentorice ter kaže smer, po kateri profesorji Srednje šole za trženje in dizajn Maribor vodijo svoje dijake, bodoče dizajnerje, v odličnost, strokovno zrelost in svetovljanski pogled. Za to pa je potrebna predanost poklicu, umetniška žilica in veliko ljubezni.”

Rdeče-bela je barvna kombinacija, ki se preliva na zvončkih, izdelanih iz belega filca, rdeče volne in belih keramičnih okraskov. Čudovita zimska kreacija bo krasila tri mariborske smrekice na naslednjih lokacijah:

  • vogal Tyrševe in Slovenske ulice – “KROGLICA”
  • Trg svobode – “BOŽIČNA FANTAZIJA”
  • Gosposka ulica – ” DRAVSKI POVODNI MOŽ”

Lučke bodo Maribor razsvetlile danes, 26.11.2021, ob 16:30. Med okraski mesta Maribor bodo tudi okraski pridnih rok dijakov in dijakinj Srednje šole za trženje in dizajn, ki so nastali pod vodstvom mentorice gospe Suzane Thaler.

Delavnica “javnega nastopanja” je bila za dijake in dijakinje srednje šole še posebej zanimiva, saj jih je obiskal glavni urednik Radia City, Bor Greiner. Skupaj so bili tako v razredu, kasneje pa so se odpravili še na svež zrak. Predstavil jih je, kako pomemben je pogovor, priprav na sam govor, odprava treme in drugo. Prišli so do ugotovitve, da med temelje dobrega govorca sodi poleg neverbalne komunikacije še dobra predpriprava in govor sam. V parku so bili še bolj sproščeni, saj ob varni razdalji niso potrebovali zaščitnih mask in so se lahko na humorni način preizkusili v izgovorjavi ter treningih nastopanja. Dijaki in dijakinje so tako skupaj z Borom Greinerjem spoznavali načine javnega nastopanja in vpogled v to, kako postati boljši govorec. Delavnica je bila izpeljana z mentorico gospo Mojco Primorac v sodelovanjem z glavnim urednikom Radia City, Borom Greinerjem in seveda z velim interesom dijakinj in dijakov. Mentorica, gospa Taja Lakoše, je skupaj s svojimi dijaki in dijakinjami poskrbela za nastanek Instagram stene, katere glavno vodilo je bila notranja motivacija. Motiv Instagram stene je metulj, Poudariti so želeli, da je pomemben prav vsak dan posebej in njihovo vodilo je bilo “Delaj danes za tvoj jutri”. Steno so odeli v barve, ki predstavljajo njihovo srednjo šolo, njihovo vodilo pa sta bili preobrazba in vzajemno soustvarjanje.

Dijakinje 4.b Srednje šole za trženje in dizajn so pod vodstvom ponosnih mentoric S. Thaler, L. Žitnik in S. Letnik pripravile dekoracijo ob odprtju novega butika v mestu. Izvirne ideje so botrovale tudi dogovoru, da bodo dijaki in dijakinje še naprej okraševali oz. okraševale izložbena okna trgovine Dresscode, kakor tudi poskrbeli oz. poskrbele za njeno domiselno notranjost.

Dijaki in dijakinje Srednje šole za trženje in dizajn so zelo zadovoljni z vsemi svojimi prispevki pri raznih ustvarjalnicah, katerih se udeležujejo. Ravnateljica, gospa Tanja Lakoše je povedala, da so od dijakov in dijakinj bili deležni zelo pozitivnih odzivov, tako v sklopu vseh delavnic, ki so se in se odvijajo na srednji šoli. Dijaki z vnemo, zamislimi in elanom prisostvujejo k ustavrjalnicam, pri tem so domiselni, zavzeti, svobodni in pustijo domišljiji prosti tok, za kar so poleg njih samih zaslužne tudi mentorice in mentorji, ki vodijo te številne delavnice.