Zmagovalno skladbo Melodij morja in sonca je določil skupek glasov strokovne žirije, radijskih postaj in telefonskega glasovanja, ki so prispevali vsak po tretjino točk.

Velika zmagovalka 40. izvedbe festivala Melodije morja in sonca je postala Tatjana Mihelj s skladbo Ples v dežju. Pevka je sicer prejela enako število glasov kot Eva Boto za skladbo Kdo ti bo dušo dal, a je za zmago pretehtalo višje število točk, ki jih je Tatjani Mihelj dodelila strokovna žirija.

Zaradi negotovih epidemioloških razmer letos pri glasovanju ni sodelovalo občinstvo v amfiteatru Avditorija Portorož.

Ples v dežju je pobral tudi nagrade strokovne žirije, in sicer je Tatjana Mihelj prejela nagrado za najboljšo izvedbo, Žiga Pirnat, Andraž Gliha in Željk Mladenović so si razdelili nagrado za najboljšo glasbo, Pirnat pa je prejel še nagrado za najboljše besedilo.

Nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega avtorja oziroma izvajalca je prejela Saša Lešnjek za skladbo Kaj bi svet brez upanja.

Na jubilejni izvedbi festivala so se s svojimi skladbami predstavili še Samuel Lucas in Maja Založnik, skupina Platana, Tomaž Hostnik, Rok Ferengja in Erosi, skupina Gedore, Gal Gjurin in Manca Fekonja, Sebastian, Teo Collori in Franco Ceroici ter Boštjan Pertinač.

Z uspešno izvedbo so se Melodije morja in sonca vrnile po lanskem premoru zaradi epidemije novega koronavirusa. Zadnja zmagovalka Melodij morja in sonca je bila leta 2019 Tinkara Kovač s skladbo Bodi z mano do konca.

Jubilejno izvedbo festivala so v Portorožu opolnoči kronali z ognjemetom.