Skoraj zagotovo ni nihče tolikokrat pogledal filma Tu pa tam režiserja Mitje Okorna. Kot Jan Belcl. Fant s Pragerskega. Vztrajal je, čakal, moledoval, pošiljal video in scenarij. Ter prepričal. Najprej Okorna, nato pa še poljske producente, skupaj pa Netflix. In – evo ga! Poljski film All My Friends Are Dead slovenskega režiserja Jana Belcla bo v sredo, 3. februarja, na Netflixu dosegljiv v 190 državah. Tudi v Sloveniji.

Foto: Radio Slovenija, Val 202

Kaj se zgodi, če kot totalni filmski navdušenec leta zapored vztrajaš, verjameš in predvsem ob vsaki priliki cukaš za rokav Mitjo Okorna? Film, kaj pa drugega. Poljski film, kakopak. All My Friend Are Dead. Režiser in scenarist Jan Belcl si je najprej, kakor te dni rad pove, milijonkrat pogledal Tu pa tam (2005), obsesivno sledil Okornu in njegovemu delu, se mu nato pridružil pri snemanju filma Planet samskih (2016), kar sta nadgradila pri Okornovem zadnjem filmu Life in A Year (2020).

Tu pa tam na steroidih

Čeprav Okorn scenarija najprej ni prebral, je zastavil svoje na Poljskem cenjeno in uspešno ime. Film All My Friends Are Dead (Vsi moji prijatelji so mrtvi) je doživel premiero na Poljskem 28. decembra, kjer so bili kritiki silovito razdeljeni. Kar pa Belcla, kot pravi te dni, ne moti. Ravno obratno.

Film All My Friends Are Dead (Vsi moji prijatelji so mrtvi) je doživel premiero na Poljskem 28. decembra, kjer so bili kritiki silovito razdeljeni. Kar pa Belcla, kot pravi te dni, ne moti. Ravno obratno.

Da gre za Tu pa tam na steroidih, ponavlja tudi Mitja Okorn, ki je sprva, kakor gre zdaj že okrog kultna zgodba, odlašal z ogledom videov in prebiranjem scenarija, kar mu je neutrudno pošiljal Belcl. Nato mu je, ko ga je najel kot pomoč pri snemanju, ponudil sto evrov, pa je Belcl odklonil. Želel je samo, da prebere njegov scenarij.

Foto: Netflix

Črna komedija na silvestrovo

Kot je povedal Belcl v oddaji Proti etru spet ta dež na Valu 202 je film vzbudil pri poljskih gledalcih zelo različne odzive. Bodisi je bil film nekaterim izredno všeč ali pa niti slučajno. All My Friends Are Dead, ki je recimo temu žanrsko črna komedija, sicer ničesar ne skriva v naslovu, napovednik je pa res na steroidih, saj se v poldrugi minuti da videti pravzaprav vse, kar se lahko ali pa tudi ne zgodi gruči prijateljev na silvestrski večer. Torej povsem drugače kot pri Okornu, ki je s Pisma Sv. Nikolaju (2011) posnel romantični božični film.

Za film sta Okorn in Belcl dolgo iskala producente, ki bi dovolj verjeli vanj. Po dolgem čakanju sta naposled našla producente, ki so v film vložili 2 milijona evrov.

Kot piše v osnovnem opisu preživijo vrtinec dogodkov, ki razkrijejo skrivnosti, zlomijo srca in vodijo do šokantnega razpleta. Za film sta Okorn in Belcl dolgo iskala producente, ki bi dovolj verjeli vanj. Po dolgem čakanju sta naposled našla producente, ki so v film vložili 2 milijona evrov.