Člani AMZS in drugi vozniki so v zadnjih tednih od družbe NIVI Spa prejeli izterjatve oziroma opozorila o zastarelem roku neplačila cestnine na avtocestah v Italiji.

Šlo naj bi za primere, ko naj bi bila na uvozih in/ali izvozih z italijanskih avtocest zapornica dvignjena. AMZS svetuje, kaj storiti v takih primerih, pa tudi, da dvignjena zapornica na cestninski postaji nikakor ne pomeni, da vozniku cestnine ni treba plačati, ob tem izpostavlja Matic Zupančič, vodja AMZS informacijskega centra.

NIVI Spa je pooblaščena pravna oseba za izterjavo cestnin, pojasnjuje AMZS in partnerski avtomobilski klubi iz sosednjih držav, ki se prav tako soočajo s podobnimi vprašanji svojih članov. Vozniki, ki so od NIVI Spa že prejeli zahtevek za plačilo neplačane cestnine naj razmislijo oziroma preverijo, ali so se v tistem času dejansko nahajali v Italiji oziroma uporabljali italijanske avtoceste.

Zastarani rok za izterjavo neplačila cestnine v Italiji je deset let

Kadar potujete v tujino vedno preverite potovalne informacije za državo, v katero potujete. Ob prihodu na vstopno cestninsko postajo v Italiji pa bodite pozorni in spremljajte oznake, ki vas vodijo do pravega avtomata, ki ga označuje bel znak »biglietto«, saj so rumeni znaki namenjeni voznikom, ki za plačilo uporabljajo sistem Telepass. Dvignjene zapornice niso izjema! Pred njimi ustavite in vzamete listek, kar velja tudi na izstopnih cestninskih postajah.

Potovalne informacije po evropskih državah lahko najdete tukaj.