S prvimi toplejšimi dnevi se je v Mariboru in okolici začela tudi sezona sladoleda. Za vas smo preverili, kakšne okuse ponujajo najbolj priljubljene sladoledarne in kako so se v zadnjem letu spremenile cene.
Sladoledarna Kremko v Spodnjem Dupleku
Ob glavni cesti Maribor - Ptuj v Spodnjem Dupleku najdemo priljubljeno sladoledarno. Ker ponuja izredno kremast sladoled, se imenuje Kremko, vodi pa jo Ilir Demiri, ki mu je bilo sladoledarstvo položeno v zibko. V Dupleku sladoled prodaja že 17 let, predtem je to 30 let počel njegov oče Embrli Demiri, ki je vodil znano in med Mariborčani priljubljeno okrepčevalnico Hamurabi na mariborski železniški postaji.
Kremko je odprt od 4. marca, odpiralni čas pa je seveda prilagojen spomladanskim vremenskim razmeram. V teh dneh jih lahko obiščete vsak dan od desetih dopoldne do osmih zvečer, poleti pa se delovni čas podaljša do 22. ure.
[[image_7_article_75538]]
Med novostmi letošnje ponudbe Demiri omeni orientalske okuse. »Začeli smo že z okusom dubajske čokolade, ki je zelo priljubljena. Sledili bodo tudi drugi okusi, kot so baklava, mlečni riž in še nekaj novih. Na splošno se svetovni trend letos nagiba k orientalskim okusom.« Seveda so v ponudbi tudi klasični sladoledi, med katerimi sogovornik izpostavi sadne okuse, ki so v veliko primerih označeni z oznako 100-odstotno, kar pomeni, da je sladoled izdelan zgolj iz sadja brez umetnih arom in sladil, dodanega je le malenkost sladkorja. Ker so brez glutena in laktoze, so primerni za alergike, na voljo so tudi brezglutenski korneti. Ob nedeljah običajno ponujajo sladoled, ki je povsem brez sladkorja, dodana mu je stevia.
Cena vseh kepic sladoleda pri Kremku je 2 evra.
Podobno kot lansko leto je še vedno zelo priljubljen sladoled z okusom pistacije, trenutno najbolj prodajana pa je dubajska čokolada. »Letos smo dodali tudi cheesecake s slivovim prelivom, ki ima res posebno aromo in odlično poudari okus cheesecakea. Prihajajo tudi novi sadni okusi, ki jih pri nas še nismo imeli. Poudarek bo tudi na nekaterih mlečnih sladoledih, ki bodo sovpadali z orientalsko kuhinjo.« Ne bodo manjkali niti posebni sladoledi z dodatkom alkohola: »Načrtujemo okuse, kot so viski, irski kremni liker in še en poseben recept, ki ga še pilimo.«
[[image_8_article_75538]]
Zelo priljubljena je ledena kava, prav tako točeni sladoledi. Marsikdo sladoled odnese domov, bodisi v njihovi ali svoji embalaži. Demiri ob koncu napove še humanitarno akcijo, ki jo bodo organizirali 17. maja, ko bodo za otroke v stiski zbirali hrano in higienske pripomočke. Že sedaj vabijo k sodelovanju, za najmlajše obiskovalce pa bodo pripravili različne aktivnosti (igre, igrala, čarodej, DJ …),
Sladolednica Lastovka pri Starem mostu
Lastnik priljubljene mariborske sladolednice Šerif Demiri z veseljem pove, da se je letošnja sezona sladoleda začela prej kot ponavadi: "Zaradi toplega vremena smo odprli že s 4. marcem. Ponavadi počakamo vsaj do 15. marca, letošnje vreme pa je dopuščalo, da so ljubitelji sladoleda že prišli na svoj račun." Vsako leto sladolednica Lastovka privablja številne, dolge kolone pa se ob sončnih vikendih vijejo tudi do mosta. Močan obisk Demiri pričakuje tudi letos, kljub nekoliko višjim cenam sladoleda: "Želimo si, da si lahko vsakdo privošči sladoled, vendar smo zaradi velike podražitve mleka in kakava bili primorani zvišati ceno sladoleda na 2 evra," še doda.
[[image_4_article_75538]]
Cena kepice je 2 evra, medtem ko kepica sladoelda dubajske čokolade zaradi dražjih sestavin stane 2,5 evra.
Najbolj iskani sladoledi ostajajo klasike, predvsem sta to okusa kinder ter cookies. "Kljub vsemu pa se trudimo vsako leto ponuditi nov okus. V lanskem letu je to bila tropezijska torta, ki je nekakšna mešanica pistacije in maline na mlečni osnovi. Letos pa je seveda hit dubajska čokolada, kateremu sledimo tudi mi. Tekom sezone pa pripravljamo še nekaj novosti," nam skrivnostno še pove Demiri.
Sladolednica Borovnica
[[image_5_article_75538]]
V sladolednici Borovnica so prve stranke uživale v sladoledu v četrtek, 6. aprila. Zaradi številnih podražitev v lanskem in letošnjem letu so bili tudi oni primorani zvišati cene – trenutno kepica sladoleda stane 2 evra.
Cena kepice sladoleda je enotna in sicer 2 evra.
Začeli so s klasičnimi okusi, vendar obljubljajo tudi novosti, ki za zdaj ostajajo skrivnost. Poleg sladoleda ponujajo še različne specialitete, kot so sadne kupe in ledene kave. Obiskovalci lahko uživajo v prijetnem ambientu ter si privoščijo kavico ob sladoledu.
PIU Gelato
Ustanoviteljica Tea Hofinger nam pove, da so sladolednico odprli 14. marca, odprti pa smo vse dni v tednu od 11. do 19. ure. "S podaljšanjem dneva bomo podaljšali tudi delovni čas."
Osnovni oziroma klasični okusi stanejo 2 evra na kepico, medtem ko so premium oziroma posebni okusi ter mešane kepice 2,4 evra. "Med premium okuse spadajo okusi, pri katerih uporabljamo dražje sestavine, kot so cubanito, pistacija ter različni sladoledi brez sladkorja. Letošnja novost je dubajska čokolada – pravi hit, ki mu nismo mogli ubežati. V prvih dneh prodaje je bila prav dubajska čokolada naš najbolj priljubljen okus," nam še pojasni Hofinger.
Osnovni okusi stanejo 2 evra, medtem ko je za premium in mešane okuse potrebno odšteti 2,4 evra.
Tudi pri PIU Gelato se zaradi inflacije niso mogli upreti podražitvi sladoleda: "Pri pripravi sladoleda uporabljamo izključno naravne sestavine, kar vpliva na ceno, poleg tega pa so se zaradi podražitve čokolade in kakava zvišali tudi stroški surovin," o uporabi sestavin pove njihova ustanoviteljica.
[[image_6_article_75538]]
V PIU Gelato že ponujajo tudi nekatere nove okuse: "Med novostmi imamo kremšnito in letošnji hit dubajska čokolada, v glavni sezoni pa bomo dodali še vegansko vitrino s ponudbo veganskih granit v okusih, kot sta pistacija in kava. Čez sezono bomo ponudbo še razširili, za zdaj pa sta glavni novosti kremšnita in dubajska čokolada," še razjasni Hofinger.
Najbolj priljubljeni okusi med obiskovalci so trenutno dubajska čokolada, mango in jagoda. Med priljubljenimi je tudi cubanito, mešanica ruma in temne čokolade.
Najbolj priljubljeni okusi med obiskovalci so trenutno dubajska čokolada, mango in jagoda. Prav tako je priljubljen cubanito, ki je namenjen le odraslim, saj gre za mešanico belega ruma in temne čokolade.
Poleg sladoledov ponujajo tudi kavarniške dobrote. "Posebno znani smo po prekmurski gibanici, ki jo kot edini v Mariboru pripravljamo po tradicionalnem receptu v sedmih slojih. Vsako leto dodajamo novosti tudi v tem segmentu – v načrtu imamo, da ponudbo razširimo še s kakšno sadno ali čokoladno tortico," zaključi ustanoviteljica PIU Gelato.
Sladoledarna Pingo
[[image_2_article_75538]]
Zakonca Ejupi, lastnika priljubljene sladoledarne Pingo v Šentilju, sta prve obiskovalce sprejela že v začetku prejšnjega tedna. "Ko ljudje vidijo, da smo začeli prodajati sladoled, je to za njih nek znak, da se začenja pomlad," se pošalita.
"Trudimo se, da je vsako leto v ponudbi nekaj novega. Pri osnovnih okusih je dejstvo, da ne moremo 'odkrivati tople vode'. Včasih smo drzni in poskusimo tudi kaj nenavadnega, a ni nujno, da se vsak poskus pri obiskovalcih tudi 'prime'," nadaljuje lastnik šentiljske sladoledarne, Ardit Ejupi in ob tem doda, da so v zadnjih letih trend predvsem kremino sladoledi, obliti z različnimi kremami. A tudi v Šentilju se niso mogli izogniti največjemu trendu tega leta, sladoledu v stilu dubajske čokolade, ki je priljubljena predvsem pri mlajših generacijah. Med novimi okusi pa je potrebno izpostaviti tudi kombinacijo bele čokolade z lešnikovo kremo in crumblom rdečih sadežev.
Sladoledi so razdeljeni v dve skupini - osnovni, ki so 2 evra in označeni (premium), ki so 2,40 evra.
[[image_3_article_75538]]
Kot pojasnita, se je cena, v primerjavi z lanskim letom nekoliko povišala, saj v sladoledarni Pingo uporabljajo izključno naravne sestavine, brez polproizvodov in naprej pripravljenih "čarobnih" praškov. Tako imajo denimo sadni sladoledi samo tri sestavine - sadje, vodo in sladkor. "Kar se dela, se dela tukaj. To je seveda časovno in stroškovno gledano velik zalogaj, kar se pa pozna tudi na kvaliteti in posledično na ceni," pojasni lasnik in pri tem izpostavi sladoled z okusom pistacije: "Uporabljamo izključno sicilijanske pistacije, ki so nekoliko dražje, a je okus res takšen, kot mora biti."
Na podražitev je sicer najbolj vplivala cena čokolade, oziroma nasploh kakava. "Povemo lahko, da so cene, v primerjavi z lanskim letom, zrasle za 200 odstotkov. Žal svojih plantaž nimamo in smo zato odvisni od dobaviteljev," zaključita zakonca Ejupi.
[[image_1_article_75538]]