Vse več podjetij se odloča za velike krvodajalske akcije, ki se jih skupinsko udeležujejo njihovi zaposleni, a pri Rdečem križu si želijo, da bi se za takšne akcije odločalo vse več podjetij.

Mariborski vodovod tudi letos sodeluje z Rdečim Križem Maribor ter organizira kar tri krvodajalske akcije. Prva se bo tako odvila že prihodnjo sredo, 20. marca na Svetovni dan voda, ki bo potekala na avtobusu za odvzem krvi na sedežu podjetja na Jadranski cesti. Druga krvodajalska akcija bo potekala v mesecu septembra, tretja pa se bo nato odvila v decembru, obe pa bosta potekali v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Bi tudi vaše podjetje izvedlo krvodajalsko akcijo?

Obrnili smo se na RKS Maribor, kjer nas je zanimalo kako se takšna akcija sploh izvede. “Za izvedbo akcije na avtobusu se predhodno dogovorimo s podjetjem, odvisno je od vremenskih razmer, prostora za postavitev avtobusa in še nekaterih dejavnikov,” so povedali. Medtem ko plane krvodajalskih akcij v Centru za transfuzijsko medicino najdete na spletni strani, kjer so objavljeni tudi vsi drugi plani krvodajalskih akcij v Sloveniji.

Rdeči Križ v Mariboru letno organizira 90 krvodajalskih akcij, ki se organizirajo skupaj s Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in drugimi organizatorji. “Polovica od teh krvodajalskih akcij se izvede na terenu,” so še dodali na Rdečem križu. “Za krvodajalce se, kot vsako leto doslej pripravi zaključno srečanje v MPD Punat, ob zaključku sezone zdravstvenega in socialnega letovanja otrok. Tudi letos je planirano konec meseca avgusta.

Pri Rdečem križu si želijo več takšnih akcij

Kar zadeva podjetja, si želimo, da bi se jih v prihodnosti za to humanitarno dejanje odločilo več, kot jih je odločenih sedaj, res pa je, da veliko zaposlenih prihaja na odvzem bodisi samih, bodisi na naš klic ali poziv preko sms sporočila, ko se potrebuje kri njihove krvne skupine,” pojasnujejo na Rdečem križu ter dodajajo, da jih organizirana krvodajalska akcija tako velika podjetja zelo veseli. Krvodajalska akcija je na Mariborskem vodovodu podprta tudi s podporo direktorja. “Tudi sam direktor se udeleži akcije, čemur bi lahko sledili morda tudi direktorji drugih podjetij, organizacij.

V Centru za transfuzijsko medicino Maribor je pred dnevi tudi potekala akcija na pobudo direktorja SSI Schafer iz Maribora, kjer so sodelovali zaposleni podjetja. “Tudi na to sodelovanje smo v RKS-OZ Maribor izredno ponosni,” so še pojasnili.