Kot je danes povedal župan Franc Pukšič, je ta razvojno naravnan, saj se bodo lotili kar nekaj investicij. Razveselila jih je tudi ponedeljkova informacija o tem, da so končno prejeli koncesijo za dom starejših.

Ambicioznosti letošnjega proračuna Pukšič ne pripisuje zgolj dejstvu, da so jeseni na sporedu lokalne volitve, pač pa tudi temu, da lani nekaterih investicij niso mogli izpeljati do konca in so del tega denarja prenesli v letošnje leto.

Skoraj 400.000 evrov razlike med načrtovanimi odhodki in prihodki v višini 3,7 milijona evrov bodo v občini pokrili s sredstvi iz preteklih let. Dodatna zadolževanja letos niso predvidena, bodo pa zato pretekle dolgove znižali še za 150.000 evrov. Dobra dva milijona evrov sta namenjena za investicijske odhodke, kar je trikrat več kot v lanskem letu.

Več kot milijon evrov za ceste v občini

Za cestno infrastrukturo je rezerviranih 1,1 milijona evrov, saj se bodo po desetih letih, odkar so na nekaterih odsekih že položili novo električno napeljavo, lotili prenove javne razsvetljave. Med drugim bodo postavili okoli 200 do 300 luči ter še dodatno z led svetilkami zamenjali okoli sto že obstoječih luči.

Lotili se bodo tudi 600.000 evrov vrednega povečanja pokopališča, kar bodo izvedli v dveh letih. Ker so tudi udeleženci v projektu prenove vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju, bodo morali finančno prispevati k pripravi projektne dokumentacije, med večjimi projekti, ki poteka že tretje leto, pa je v njihovi občini tudi vgradnja optičnega omrežja.

Predvideno je tudi prvo krožišče v občini

Kot je še povedal Pukšič, bodo dobili tudi prvo krožišče v občini ter nov gasilski avto, v načrtu je povečanje jedilnice v osnovni šoli, na področju ohranjanja kulturne dediščine pa so se skupaj s turističnim društvom in društvom kmetic odločili za evropsko sofinanciran projekt nadstrešnice z lanišnico, v kakršnih so nekoč predelovali lan, s čimer bodo pridobili nov prostor za druženje in izvedbo aktivnosti lokalnih društev.

Najbolj so se v Destrniku po besedah župana razveselili odločitve ministrstva za delo, da njihovemu projektu doma starejših dodeli koncesijo za 120 postelj. Kot je povedal, so gradbeno dovoljenje že pridobili, v dom pa bo vlagal zasebni investitor.

Dosežena tudi poravnava s podjetjem Em-Grad

Sicer pa je Pukšič na današnji novinarski konferenci tudi sporočil, da je epilog dobil nekajletni spor z njegovim predhodnikom Vladimirjem Vindišem v zvezi s poravnavo občine s podjetjem Em-Grad, zaradi katere je slednji skupaj s svetnikom Brankom Goričanom župana kazensko ovadil. Kot je dejal, je bila kazenska ovadba zavržena.

Pukšič je sicer že pred časom napovedal, da se bo potegoval za poslanski mandat na listi Povežimo Slovenijo, a še vedno računa tudi na to, da bo spremenjen zakon, ki županom ne omogoča, da bi bili hkrati tudi poslanci, tako da bi se lahko vnovič potegoval tudi za župansko mesto.