PCT pogoj je tudi za obisk zdravnika obvezen, a UKC navaja, da bo pri obravnavi prioriteta zdravje pacienta.

Z jutrišnjim dnem stopi v veljavo Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb koronavirusom, ki določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali so prisotni pri izvajanju dejavnosti, a slednje ne velja v primerih nujne medicinske pomoči.

Iz mariborskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sporočajo, da bodo dosledno upoštevali Odlok, hkrati pa pojasnjujejo, da pojem »nujna medicinska pomoč« ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje pacienta. V primeru kakršnega koli dvoma bodo dosledno ščitili zdravje pacienta.

Od 15. 9. 2021 je torej potrebna predložitev dokazila vseh, ki prihajajo v UKC Maribor na preglede in koriščenje drugih zdravstvenih storitev, razen izjem.

Kdaj testiranja ni potrebno plačati?

Testiranje plača zavod za paciente v naslednjih primerih (navodila šifriranja testiranja po ustaljeni poti :

  • nujna medicinske pomoči, kamor sodi Urgentni center (vključno z INP),
  • vse urgentne ambulante, vključno z ambulanto na psihiatriji,
  • onkološki pacienti,
  • pacienti na dializi,
  • pacienti z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno.

Predložitev testa prav tako ni potrebna:

  • osebam, ki so mlajše od 12 let,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta, oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase.

Samoplačniško testiranje za zunanje uporabnike je v UKC Maribor omogočeno v kontejnerjih, ki se nahajajo ob vhodu v UKC MB (iz smeri garažne hiše), oz. ob stavbi patologije. Test se opravi po predhodnem plačilu (POS terminal).

Odpiralni čas za samoplačniško testiranje: 8:00 -18:00

Cena samoplačniškega testa: 9,50 EUR