Približuje se začetek novega študijskega leta, ki za mnoge pomeni tudi začetek nekoliko bolj samostojnega življenja. Le redki dobijo namestitev v študentskem domu, preostali pa morajo svoj novi dom poiskati v raznoliki ponudbi zasebniških stanovanj ali študentskih sob. Kakšna je ponudba v Mariboru in Sloveniji ter na kaj biti pozoren pri iskanju stanovanja?

Najem stanovanja ali študentske sobe pri zasebnih ponudnikih za študente in njihove družine pomeni večji strošek kot namestitev v študentskem domu, oddaja stanovanj študentov pa je v univerzitetnih mestih pravi posel, saj so študenti, ki so o vpisu obveščeni tik pred zdajci, primorani v najem tudi precej dragih stanovanj.

»Poleti se dokaj poveča povpraševanje po manjših stanovanjih za nakup v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Običajno starši, ki si to lahko privoščijo, iščejo stanovanja za svoje otroke, bodoče študente, istočasno pa nakup izkoristijo kot dolgoročno naložbo. V RE/MAX-u opažamo, da je takšnih nakupov zmeraj več. Stranke, ki iščejo tovrstna stanovanja pa do nas najpogosteje pristopijo kar direktno v 17 poslovalnicah po vseh Sloveniji oziramo nas kontaktirajo preko spletnega obrazca ali telefona. Je pa zanimivo, da se trenutno na nas obrača vse več tudi tujih študentov,« nam povedo v nepremičninski agenciji RE/MAX.

Nekateri študenti stroške bivanja zmanjšajo tako, da poiščejo sostanovalce, pri čemer se morajo mnogokrat zadovoljiti z neznanimi ljudmi, mnogi pa želijo svojo sobo ali svoje manjše stanovanje. Glede na cene stanovanj pa si marsikatera družina tega ne more privoščiti, študenti pa so tako prisiljeni ob študiju za plačilo najemnine še delati.

Kaj študenti iščejo pri izbiri stanovanja?

Načeloma se odločajo za kompromis med ceno in lokacijo sobe oziroma stanovanja ter da po možnosti sobo uporabljajo sami, torej glede na zasebnost. Vse manjša pa je tudi ločnica med študenti in mladimi zaposlenimi, ki se vse pogosteje odločajo za skupni najem stanovanja, opaža Goran Krajnčič, RE/MAX-ov nepremičninski svetovalec. Povedo nam še: »V nepremičninski agenciji RE/MAX prav tako opažamo, da ponekod študentom zaradi nizkega nivoja kakovosti/opremljenosti stanovanj vse pogosteje finančno pomagajo starši, da lahko pridejo do spodobnejšega bivanjskega okolja.«

Krajnčič iz RE/MAX-a pravi, da se prva povpraševanja po študentskih nastanitvenih potrebah pričnejo v mesecu juliju – takrat se tudi začne prebujati tudi ponudbeni trg. V tem času se tudi zasedejo najzanimivejše nepremičnine.

Najdražje ob fakultetah

V Mariboru najvišje cene najema dosegajo stanovanja v neposredni bližini fakultet (tehnične fakultete, medicinska fakulteta, pravna fakulteta, ekonomska fakulteta, pedagoška fakulteta). Le te pa padajo z oddaljenostjo od samih lokacij fakultet, pojasnijo v nepremičninski agenciji. S podobno situacijo se srečujejo tudi v Ljubljani in Kopru, kjer pa povpraševanje krepko presega ponudbo – na slednjo situacijo se več let opozarja tudi državo.  V Kopru je za ta namen kupilo stanovanje kar nekaj kupcev, ki so preko RE/MAX-a kupili stanovanje v stanovanjskem kompleksu Koprska vrata, kjer RE/MAX nastopa kot izbrani partner DUTB pri prodaji teh stanovanj. Drugače v Kopru stanovanj za nakup primanjkuje. Najcenejši najemi se najdejo v Mariboru, nato sledita Ljubljana in Koper. Cena najema tam pa je seveda odvisna od lokacije in oddaljenosti od fakultet.

Nenavadni oglasi

Povprečne cene študentskih sob se gibljejo se gibljejo od 100 pa vse do 300 ali 400 evrov mesečno. Najcenejše sobe se nahajajo v hišah lastnikov, s katerimi si ob bivanju študent deli skupne prostore – kopalnico, stranišče pa tudi kuhinjo, študentje, ki tako bivajo, pa večkrat omenjajo vsiljivost lastnikov ali njihove nekoliko čudne zahteve ter prepovedi. Nekateri ne prenesejo hrupa, spet drugi ne obiskov, ob bivanju z lastniki pa je prav tako večkrat nadzorovana poraba vode, elektrike in podobno. Pogoji lastnikov se za nekoliko nenavadne lahko izkažejo že v oglasu ali ob prvem obisku, nekateri želijo le študentke, drugi resne absolvente, nekadilce, mirne in tihe stanovalce, študente iz določenih krajev Slovenije …

Pa cena?

V RE/MAX-u opažajo: »Cene najema študentske postelje v Mariboru se prične nekje pri 100 evrov in navzgor. Cene najema garsonjer se pričnejo nekje pri 240 evrov in navzgor. K tej ceni je potrebno prišteti še obratovalne stroške. V Kopru lahko najdemo najem študentskih sobic od 140 evrov navzgor, podobno v Ljubljani. Seveda pa so to najnižje cene. Cena nato zraste glede na opremljenost, ohranjenost in lokacijo sobic.«

Še višje cene vas čakajo, če se zaradi študija selite v tujino. Že v bližnjem Grazu vas bo mesečna najemnina za 1,5-sobno stanovanje stala 400 evrov, za 2-sobno pa kar 500 evrov.

Kaj se svetuje študentom, ki se podajajo v najem študentske sobe ali stanovanja?

Pomembna je predvsem lokacija stanovanja in oddaljenost tega od fakultete. Če je stanovanje precej daleč, je ob verjetno nekoliko nižje stroške tega potrebno prišteti tudi znesek, ki ga bo študent odštel za prevoz do fakultete. Ob ogledu stanovanja preverite okolico – kje so avtobusne postaje, trgovine, restavracije, ki ponujajo obroke na študentske bone, prav tako pa ocenite, ali so v bližini večji industrijski objekti in ceste, ki bodo s hrupom motili učenje.

Lastnika dobro povprašajte o najemnini ter dodatnih stroških in načinih plačila, pred vselitvijo pa si oglejte vse morebitne poškodbe stanovanja in jih lastniku pokažite, da ne boste kasneje zanje odgovarjali prav vi. Pozanimajte se tudi, v kolikšni meri lahko stanovanje ali sobo spreminjate.

Ob sklenitvi pogodbe slednjo podrobno preberite ter si zagotovite vse potrebne dokumente in papirje, ki vam bodo zagotovili varnost. V primeru kasnejših sporov se lahko obrnete tudi na nekatere pravno-svetovalne službe študentskih organizacij.

Stanovanje, sobo ali sostanovalca vedno več študentov išče tudi s pomočjo objav in različnih skupin na socialnih omrežjih, največkrat na Facebooku.