Po tem, ko je bila Snaga po navodilih MO Maribor primorana zapreti zbirni center odpadkov na Streliški, so dejali, da je v urejanju nova lokacija, ki naj bi zaživela že letos. A kot kaže, je prišlo do sprememb.

Snagin zbirni center na Streliški cesti je na zahtevo Mestne občine Maribor konec maja, zaprl svoja vrata. Lastnik zemljišča, preko katerega je potekal dovoz v zbirni center, je namreč mariborsko občino, ki je lastnica centra, obvestil, da bo zemljišče začel uporabljati v lastne namene.

Dva meseca nazaj, so nas seznanili, da intenzivno tečejo vse priprave za odprtje novega zbirnega centra, ki bi nadomestil Streliškega. Ob tem so nam na Snagi pojasnili, da gre za območje, ki je sicer predvideno za ravnanje z odpadki v naši občini, to je na Teznu ob nekdanji carinarnici v bližini Snagine sortirnice. “Vzpostavitev je povezana s formalnimi postopki, ki že tečejo, pričakujemo pa, da bomo začasno lokacijo lahko odpirali v septembru,” so dejali tedaj, a kot kaže se je nekje zalomilo.

Tretjega zbirnega centra zaenkrat ne bo

“V skladu s predpisi, ki veljajo na področju zbirnih centrov, v Mariboru zadostujeta dva, ki ju imamo sedaj. Res je, da bi bilo bolj komfortno imeti tri, a v kratkem do tretjega žal ne bo prišlo,” so nam nekoliko skrivnostno dejali na Snagi in ob tem dodali, da zato skušajo uporabnike navaditi na trenutno situacijo. Po njihovem mnenju se situacija umirja in se občani dobro privajajo na spremembo.

V zbirnih centrih v Mariboru letno zberejo približno 25 odstotkov vseh zbranih komunalnih odpadkov v Mariboru. Minulo leto so največ odpadkov, kar 5.000 ton, zbrali ravno v zbirnem centru na Streliški. V preostalih dveh zbirnih centrih na Lahovi na Teznu in Plinarniški v Melju so skupno zbrali 7.500 ton odpadkov.

.