Gre za investicijo v nov papirni stroj, ki po besedah predsednika uprave družbe lahko zadovolji potrebe cele Slovenije po higienskih pripomočkih za od pet do šest mesecev.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes z ministroma za gospodarski razvoj in tehnologijo ter okolje in prostor Zdravkom Počivalškom in Andrejem Vizjakom udeležil slovesnosti v sladkogorski  Palomi ob zaključku investicije v nov papirni stroj, ki predstavlja največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih.

Janša: V zadnjih tednih skoraj ni dneva, da v katerem od slovenskih podjetij ne bi odpirali novih proizvodnih zmogljivosti

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru povedal, da v zadnjih tednih ni dneva, da v katerem od slovenskih podjetij ne bi odpirali novih proizvodnih kapacitet ali polagali temeljnih kamnov za nove investicije. “Vsem zaposlenim v Palomi želim čim več inovativnih idej, ki so realna osnova za povečanje dodane vrednosti, vodstvu pa veliko poslovnih uspehov in poguma pri novih naložbah,” je še dejal predsednik vlade in dodal: “Če bo zadostna podpora v DZ, bodo konec tega leta oz. v začetku prihodnjega leta vse plače zaposlenih v slovenskem gospodarstvu večje.”

Počivalšek: S strani države se bomo še naprej trudili, da podobnim podjetjem kot je Eco invest pomagamo pri investicijah

Minister Zdravko Počivalšek je povedal, da si kot država in kot vlada prizadevajo, da podpirajo tranzicijo v bolj uspešno in bolj konkurenčno poslovno okolje. “Podjetjem, ki investirajo v Sloveniji pomagamo na različnih področjih. Predvsem na področju raziskav, razvoja in zaposlovanja.”

Moram reči, da me veseli, da smo v obdobju 2013 2019 za skoraj milijardo evrov letno povečali obseg tujin neposrednih investicij. Iz 9 milijard leta 2013 na več kot 16 milijard leta 2016, kar predstavlja povečanje za 37 odstotkov.

“Veseli me, da je podjetje Eco invest pred štirimi leti kupilo podjetje Palomo. Danes lahko s ponosom potrdim, da je bila odločitev državnega sklada za Eco invest pravilna. Predvsem zato, ker so se odločili za investiranje v to podjetje. Investicija v papirni stroj v vrednosti 41 milijonov evrov in 50 novih delovnih mest, predvsem pa ohranitev obstoječih nekaj več kot 500 delovnih mest, predstavlja za del Slovenije del velik velik korak naprej. S strani države se bomo še naprej trudili, da podobnim podjetjem kot je Eco invest pomagamo pri investicijah. Moram reči, da me veseli, da smo v obdobju 2013 2019 za skoraj milijardo evrov letno povečali obseg tujin neposrednih investicij. Iz 9 milijard leta 2013 na več kot 16 milijard leta 2016, kar predstavlja povečanje za 37 odstotkov,” je dodal Počivalšek.

Žigmund: Ta stroj lahko zadovolji potrebe cele Slovenije po higienskih pripomočkih za od pet do šest mesecev

Richard Žigmund, predsednik uprave Palome, je dejal, da je investicija v nov papirni stroj, v balirnico in v del skladišča nezaključene proizvodnje stala 41 milijonov evrov. “Gre za najmodernejši in najnaprednejši stroj na svetu. Ta stroj lahko zadovolji potrebe cele Slovenije po higienskih pripomočkih za od pet do šest mesecev. Paloma, ki zaposluje okoli 550 delavcev, ima zaradi svojega geografskega položaja zelo velik potencial, saj lahko z njo dosežemo nemški oziroma zahodni trg, prav tako Balkan in jugovzhodni del Evrope.”

Nova linija bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala njihove proizvodne zmogljivosti iz 65.000 na 90.000 ton letno. Ob tem bodo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja.

Pri investiciji je šlo za logistično zahteven projekt, zlasti zaradi transporta sestavnih delov novega papirnega stroja iz Italije v Sladki Vrh. V začetku lanskega marca so morali zaradi izbruha epidemije montažo novega stroja začasno ustaviti, a so projekt z zaustavitvijo in demontažo starega papirnega stroja, ki je bil v uporabi od leta 1977, kmalu nadaljevali. Nova linija bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala njihove proizvodne zmogljivosti iz 65.000 na 90.000 ton letno. Ob tem bodo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja. Ob pozitivnih učinkih za zaposlene in okolje bo naložba bistveno prispevala k optimizaciji proizvodnega portfelja znotraj skupine in k boljši celoviti učinkovitosti opreme.

Naložba v tehnično posodobitev podjetja ob papirnem stroju s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto vključuje še sodobni previjalec papirja in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. Za novo linijo je poskrbel italijanski proizvajalec Toscotec, ta pa bo proizvajala 5,5 metra širok papir s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto, kar pomeni dnevno proizvodnjo 220 ton. Skupina SHP je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodna Evropi s prihodki nad 200 milijonov evrov, kar vključuje prodajo izdelkov pod blagovnimi znamkami Harmony in Paloma. Zaposluje več kot 1800 ljudi, nadzira pa jo skupni lastnik Eco Investment, zasebni holding s sedežem na Češkem, katere lastnik je Milan Filo. Paloma je del skupine od leta 2017.

Žvab: Vsaka takšna investicija pomeni za lokalno skupnost trajnostni razvoj

Župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab je na današnji slovesnosti poudaril, da je investicija v Palomi izrednega pomena za lokalno skupnost. “Ohranja se dobrih 500 delovnih mest in vsaka takšna investicija pomeni za lokalno skupnost trajnostni razvoj. Naj poudarim, da se podjetje Paloma zelo družbeno odgovorno obnaša. V tej smeri je tudi odnos do okolja in lokalne skupnosti. Dobro sodelovanje z družbo Paloma pomeni tudi dolgoročen razvoj naše občine, investicija pa pomeni kvalitetnejša delovna mesta z višjo plačo. Kot župan sem zelo zadovoljen in na vsakem koraku bom podpiral njihovo vodstvo. Z lastnikom se bomo dogovarjali tudi o naslednjih korakih družbe Paloma.”