V Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi so županja dr. Vlasta Krmelj, direktor podjetja GIC GRADNJE Ivan Cajzek ter direktor podjetja Lumar IG Marko Lukić, podpisali pogodbo o gradnji novega 10-oddelčnega vrtca. Gre za prvi skoraj nič-energijski leseni vrtec oziroma javni objekt v Sloveniji, ki bo zgrajen povsem iz slovenskega lesa. Izbrana je bila patentirana masivna lesena konstrukcija iQwood, brez lepil, kovin in kemikalij, ki bo otrokom nudila še boljšo in prijetno ugodje bivanja. Vrednost investicije je ocenjena na 4.347.400 evrov brez DDV. Občina bo pridobila tudi nepovratna sredstva Eko sklada v višini približno 1.200.000 evrov z DDV.

Nov vrtec se bo razprostiral na nekaj več kot 3.000 m2 bivalne površine. Urejenih bo 11 oddelkov, osrednji prostor in športna igralnica, terase, razdelilna kuhinja, prostori za strokovne sodelavce, upravni in gospodarski prostori ter ostali prostori, ki bodo omogočali kvalitetno izvedbo vzgojno – izobraževalnega programa predšolskih otrok. Ob vrtcu bodo urejena otroška igrišča in pripadajoče parkirišče. Za ozelenitev površin bodo zasajena drevesa.

Vlasta Krmelj: V obstoječem vrtcu imamo 180 otrok, šest oddelkov jih je v prostorih šole

Županja dr. Vlasta Kremelj je ob podpisu pogodbe povedala: »Včasih smo rekli, da brez vrtec ne bo razvoja občine, danes pa lahko rečemo, da če občina ne bo zagotavljala prostorskih pogojev za otroke, mlade, sploh ne bo več občine, kajti demografski trendi to nakazujejo. Obstoječ vrtec je bil zgrajen 1973/1974, prva generacija je bila v njem 1975. Do danes se je zelo malo spremenil, zato si lahko predstavljate, kakšni so pogoji. Imamo pa preko 180 otrok in kar 6 oddelkov je sedaj že v šoli, ki je tudi zelo stara in so pogoji neprimerni. Zato je bila prva naloga občinske uprave in občine, ko sem jo prevzela konec leta 2018, da moramo pristopiti k gradnji vrtca. Ni bilo tako enostavno kot se morda danes sliši. Soočali smo se z izzivi obstoječe lokacije vrtca, ki je ob glavni cesti Maribor – Dravograd, nakupom novega zemljišča, ki je bilo premajhno za potrebe vrtce in njegove funkcionalnosti. Zato smo kupili dobrih 14.000 m2 veliko parcelo, ki bo omogočala izgradnjo vrtca, zunanjih igrišč, večnamenske športne dvorane, katere gradbeno dovoljenje imamo. Sledila je priprava projektne dokumentacije in javno naročilo, ki smo ga izvedli v začetku letošnjega leta. Veseli nas, da smo uspeli zagotoviti kredit, sredstva Eko sklada in lastna sredstva, da smo lahko podpisali pogodbo. Drugo in še večje veselje pa je, da smo imeli srečo z izbiro izvajalcev, partnerjev. Gre za podjetji z dobrimi referencami, da smo dobili slovensko regionalno podjetje, ki bo naš skoraj nič-energijski, trajnosten objekt zgradilo s slovenskim lesom. In to je dodana vrednost, ki se morda v tem trenutku ne zavedamo, vendar pomeni razvojni preboj.«

Ivan Cajzek, direktor GIC GRADNJE, je dejal, da je podjetje na trgu že več kot trideset let in v tem času zgradilo zelo veliko raznolikih objektov, med njimi tudi veliko vrtcev in šol. “Tako, da mi je v veselje in čast, da lahko pri realizaciji tega trajnostno zasnovanega vrtca iz lesa sodelujemo s takšnim partnerjem, kot je Občina Selnica ob Dravi . Zelo sem vesel tudi, da bomo pri gradnji sodelovali s podjetjem Lumar, saj se že zelo dolgo poznamo, nismo pa še nikoli skupaj naredili kakšnega projekta. Verjamem, da bomo z vsemi partnerji zgradili objekt v zastavljenih rokih, ki bo mladim nudil prostor za prijetno in veselo odraščanje.”

Novogradnja bo zagotavljala nizke stroške porabe energije in vzdrževanja

Marko Lukić, direktor Lumarja, pravi: “Podjetje Lumar je že trideset let aktivno na področju gradnje lesenih montažnih objektov in v tem času smo srečali ljudi, ki bi radi kaj naredili in tiste, ki naredijo. Vesel sem, da po tem, ko smo po Sloveniji že zgradili nekaj vrtcev, zdravstveni dom v Luciji, paviljon Expo Milano, ki smo ga nato prestavili v Mursko Soboto, se imamo sedaj priložnost dokazati tudi v lokalnem prostoru. Verjamem, da bo celotna zgodba izjemno uspešna, saj je prava energija, zasnova vrtca arhitekta Andreja Šmida je odlična, imamo izjemno dobrega vodilnega partnerja v GIC GRADNJE, ki ni tipično gradbeno podjetje, ampak podjetje z vrednotami. In vemo, da na koncu vedno zmagajo dobre ekipe, nikoli posamezniki.”

Kar je potrebno izpostaviti pri tem vrtcu, kot nadaljuje Lukić, je, da bodo zaradi njegove zasnove, saj je skoraj nič-energijski s porabo energije pod 15 kWh/m2 a (pasivna gradnja), izredno nizki stroški porabe energije kot samega vzdrževanja. Ker bo grajen v celoti povsem iz slovenskega lesa s patentiranim masivnim sistemom iQwood, gre za prvi takšen vrtec oz. javni objekt v Sloveniji, bo otrokom nudil še boljšo in prijetno kvaliteto bivanja. Razne študije v tujini namreč kažejo, da je les material, ki blagodejno vpliva na uporabnike. “Verjamem, da bomo z vrtcem v Selnici ob Dravi postavili nove standarde in mejnike gradnje trajnostno zasnovanih lesenih objektov v Sloveniji.”